Po čemu se poskok razlikuje od drugih zmija, zašto je ris najugorženija mačka, čime se hrane slijepi miševi i kako se razmnožava morska zvijezda? Ovo su samo neka od pitanja na koja smo odgovore potražili u 9 osnovnih škola, koje smo posljednjih sedmica posjetili u Podgorici, Danilovgradu, Herceg Novom, Budvi…u okviru naše kampanje o biodiverzitetu „I ja sam sa vama“.

Zajedno sa našim partnerima, organizovali smo predavanja i prezentaciju sajta www.biodiverzitet.me, na kojem možete da upoznate preko 100 zaštićenih i urbanih vrsta flore i faune. Prvo predavanje održao je Nikola Đorđević iz Instituta za biologiju mora, koji je grupama učenika iz OŠ “Milan Vukovic” u Herceg Novom i Drugoj osnovnoj školi Budva pričao o njihovim morskim komšijama. Nakon primorja, preselili smo se u nikšićku opštinu, gdje je sa djecom razgovarao bilog Vuk Iković. On je održao predavanje o vodozemcima i gmizavcima učenicima OŠ “Pavle Kovačević” na Grahovu, OŠ “Radoje Čizmović” u Ozrinićima i OŠ “Mileva Lajović Lalatović”.

Zajedno sa Belmom Šestović iz NVO Wildlife Montenegro posjetili smo OŠ “Vuko Jovović” Danilovgrad, OŠ „Vojin Popović“ (glavnu i područnu školu) i OŠ “Pavle Rovinski”. Ona je osnovce upoznala sa karakteristikama slijepih miševa, ali i drugih sisara koje smo predstavili na sajtu posvećenom biodiverzitetu.

Dio atmosfere sa druženja sa klincima prenosimo u video priči, koju možete da pogledate na ovom linku.