Zašto flamingosi postaju rozi, zbog čega pelikani dolaze u ulcinjsku Solanu, kuda leti kos za vrijeme zime, kako izgleda crnokapa grmuša? Odgovore na ova pitanja saznali su prethodnih dana osnovci iz Nikšića, Kolašina i sa Cetinja, njih preko 150, koji su posjetili ulcinjsku Solanu i podgoričku Marezu, kako bi se družili sa pticama.

Učenici i učenice šestog razreda OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ iz Nikšića posjetili su ulcinjsku Solanu i kroz šetnju učili o mnogobrojnim vrijednostima ovog područja. Upoznali su se sa istorijatom Solane, čuli kako se proizvodnja soli nekada odvijala, a svako je za sebe uzeo mali grumen kao suvenir. Šetnju smo upotpunili razgovorom o ljekovitom zoganjskom blatu, biljnim i životinjskim vrstama koje nastanjuju solanu, a pogotovo biljci salikorniji, tipičnoj za zaslanjeno tlo. Najveće uzbuđenje tokom izleta svakako je izazvalo posmatranje ptica, gdje je većina učenika po prvi put vidjela fendake, šljukarice, razne vrste čaplji, a posebno su uživali u pogledu na flamingose, o kojima možete više da saznaje na našem sajtu o biodiverzitetu. Na samom kraju posjete organizovali smo kviz tokom kog su se učenici međusobno propitivali i zaista pokazali znanje o biodiverzitetu.

Dok su Nikšićani boravili na Solani, učenici OŠ “Njegoš“ sa Cetinja i OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina svoj dan u prirodi proveli su na tradicionalnom jesenjem prstenovanju ptica na Marezi. O metodi prstenovanja i njenom značaju učili su od ornitologa CZIP-a, gdje je svaki đak dobio priliku da se izbliza upozna sa tipičnim vrstama koje se na Marezi hrane, odmaraju i spremaju za migraciju. Uz pomoć ornitologa pažljivo su pristupili vađenju ptica iz ornitoloških mreža, nakon čega su ispratili sve važne korake prstenovanja – određivanje pola, starosti, težine, kondicije ptica, i na kraju stavljanje prstena sa posebnim oznakama. Posebno ih je radovao trenutak kada su pustili sve prstenovane ptice, među kojima su najčešće bile crnoglava grmuša, drozd pjevač, kos i crvendać, pa im zajedno poželjeli srećan put ka Africi.

Ovu aktivnost organizovali smo u saradnji sa Centrom za zaštitu ptica, koji se baš kao i mi ove jeseni bavi promocijom biodiverziteta. Oni sprovode projekat“BioVal – biološka raznolikost“, koji  finansira EU i kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, a mi kampanju „I ja sam sa vama“, posvećenu promociji urbanih vrsta.