Delegacija EU u Crnoj Gori pridružila se dvijema globalnim akcijama čišćenja: „Let’s do it Montenegro – Nastavljamo drugačije“ i „Internacionalnom danu čišćenja obale“, kao dio napora u borbi protiv plastičnog zagađenja i smanjenja upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Zajedno sa ambasadorima država članica i volonterima, predstavnici Delegacije Evropske unije očistili su Virpazar, malo, istorijsko naselje, koje se nalazi na obali Skadarskog jezera.

Volonteri i ambasadori su očistili dio obale jezera, šumske puteve, uključujući brdski put do tvrđave Besac iz 16. veka, koji je obnovljen iz EU fondova. “Let’s do it Montenegro – Nastavljamo drugačije“ dio je globalnog pokreta “Let’s Do It”, i to je najveća organizovana akcija čišćenja u zemlji. Ove godine deset hiljada volontera udružilo se s ciljem čišćenja oko 47 tona nelegalnog otpada širom zemlje.

Čišćenje je narednog dana nastavljeno na obali mora. Zaposleni u Delegaciji EU, zajedno sa JP „Morsko Dobro“ koje upravlja obalom i volonterima iz NVO “Zero Vaste Montenegro”, očistili su plažu Buljarica u opštini Budva. Ovo je drugi put da se Crna Gora pridružila ovoj globalnoj akciji, ovoga puta uz pomoć Delegacije EU i kao dio pokreta #EUBeachCleanupDay. Više od stotinu volontera prikupilo je nelegalni otpad sa jedne od najlepših crnogorskih plaža, a potom ga pravilno sortirao, posvećujući posebnu pažnju plastici za jednokratnu upotrebu. Otpad će biti analiziran i zatim poslat na reciklažu.

Ove dvije akcije su dio veće nacionalne kampanje koje za cilj imaju manje korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu i uvođenje održivijih rješenja. Između ostalog, tokom oba događaja, promovisane su i podijeljene višekratne metalne bočice i vreće.

Kampanja „Spremni za promjenu- spriječimo zagađenje plastikom“, koja je već počela na socijalnim mrežama, nastaviće se sljedećeg mjeseca emitovanjem spota na televizijama i postavljenjem bilborda širom Crne Gore. Cilj je podsjetiti na to koliko plastika za jednokratnu upotrebu šteti zdravlju i okolini i koje su najbolje alternative