Evropska unija će nastaviti da pažljivo prati napore Crne Gore u oblasti slobode medija i nadam se da će rezultati biti bolji u našem sljedećem izvještaju, kazao je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, prilikom prezentacije šest novih projekata u okviru Programa za profesionalizaciju medija.

Orav je kazao je da Svjetski dan slobode medija poslužio kao povod da bi se podsjetili kako EU podržava crnogorske medije u jačanju njihove profesionalnosti i nezavisnosti. On je kazao da je EU u okviru ovog programa već finansirala četiri projekta, od kojih je jedan doveo do stvaranja istraživačke redakcije u RTCG-u i nastavka produkcije nagrađivanog istraživačkog serijala  “Mehanizam”. Orav je rekao da je EU ponosna na finansiranje nezavisnog i kvalitetnog novinarstva.

“Svi grantovi koje finansira EU u okviru Programa za profesionalizaciju medija imaju za cilj da mediji postanu nezavisniji i profesionalniji. Imam povjerenje u profesionalizam svih implementacionih partnera koje smo danas okupili i da se sredstva koja su obezbijeđena koriste na odgovoran način,” rekao je Orav.

Olivera Nikolić iz Instituta za medije kazala je da joj je posebno drago sto se otvorila tema etike u medijima.

„Bavljenje etikom se čini se izazovnijim i važnijim nego ikada jer je etika u krizi. Mi vjerujemo da su etika i poštovanje etičkih standarda ključ za oporavak i za budućnost medija,“  kazala je Nikolić.

Dejan Milovac iz MANS-a je istakao da istraživačkog novinarstva nema bez slobodnih i objektivnih medija.

„Naš cilj je da uspostavimo jedan „servisni hab“ na prostoru Crne Gore koji bi služio kako novinarima istaživačima tako i novinarima za dnevno izvještavanje. Tu će novinari moći da dobiju podatke o licima i kompanijama koje su predmet njihovog istraživanja, ne samo u Crnoj Gori već i van zemlje“ objasnio je Milovac.

Milka Tadić Mijović iz Centra za istaživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) kazala je da je sloboda medija i dalje problematična tema u Crnoj Gori i da ima još dosta izazova i puta pred medijskom scenom.

„Priče koje ćemo istraživati a koje se odnose na poglavlje 27 nećemo raditi samo mi i naši partneri, već crnogorski novinari iz raznih medija. Mi smo već održali jedan trening sa zainteresovanim novinarima i za sve teme koje budu radili imaće inostrane mentore jer te priče neće biti upućene samo crnogorskoj publici već šire,“ kazala je Tadić Mijović.

Urednik portala Vijesti, Srdan Kosović, kazao je da će je njihov projekat multidimenzionalan i razvija se na više nivoa i da mu je drago što čuje da će zajedno sa ostalim projektima imati sinergetsko dejstvo za medijsku scenu.

Drago mi je što čujem da će naši istraživački novinari moći da se koriste MANS-ovom bazom podataka ili da koriste istraživanja vezana za etiku medija od Instituta za medije, kazao je Kosović

Kristina Ćetković iz NVO 35mm kazala je da joj je drago što je Delegacija EU prepoznala medije kao stubove demokratije i odlučila da ih podrži.

„Želimo da promovisemo medijske proizvode koji su u skladu sa etičkim kodeksom i da podižemo svijest javnosti da se itekako može izvještavati u skladu sa najboljim standardima. Mi želimo da sve vijesti koje drugi mediji budu preuzimali sa agencije MINA, implementatora projekta, budu u skladu sa najvišim standardima i da time podižemo kvalitet cjelokupne medijske scene,“ kazala je Ćetković.

Damir Nikočević, ispred Centra za Građansko obrazovanje (CGO), kazao je da je cilj njihovog projekta da unaprijedi profesionalne kapacitete novinara, posebno javnog servisa.

On je istakao da CGO nije uticao, ne utiče i neće uticati na kreiranje programskog programa javnog servisa. Nikočević je kazao da je uloga CGO isključivo projektno-koordinatorska i tehničko-organizaciona.

Direktor TVCG, Vladan Mićunović, kaže da je suština u kvalitetu priča i da je siguran da bi svaka analiza pokazala da RTCG radi u najboljem interesu građana. On je istakao da je zbog određenih špekulacija u javnosti napravljen aneks ugovora između CGO i RTCG-a kojim je naglašeno da CGO pruža samo tehničku podršku u projektu.