Topao novembarski dan bio je idealna prilika da se Milica Boca i volonteri iz organizacije “Ne bacajte boce“ okupe na plaži u Igalu. Iako sunčan, dan nije bio pogodan za kupanje ali za čišćenje plaže itekako jeste. Jesenje bure donijele su na igalsku plažu svakojako smeće, a Milica Boca i ekipa potrudili su se da sve sakupe.

Uz učešće radnika preduzeća “Čistoća“ i učenika Srednje škole “Ivan Goran Kovačić“, kao i osnovnih škola “Dašo Pavičić“ i “Milan Vuković“, Milica i društvo su subotnje popodne posvetili čišćenju uz smijeh i zabavu.

“Dan je savršen za provod u druženju, i pri tom učini nešto korisno. Čekali smo da prođu kišni dani, i sa prvim suncem odlučili da se okupimo. Navikli smo da naša druženja prolaze ovako, uz rukavice i kese. Što više kesa napunimo smećem manje ga ostane na plaži“, kaže Milica Boca.

Milica je jedno od lica kampanje “Budi primjer. Uključi se!“ koju ovih jesenjih dana sprovode Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar. Popularišu se aktivnosti za ljepše i zdravije sjutra. Zdravi stilovi života, održivi razvoj, sađenje zelenila, reciklaža, sakupljanje otpada… sve što može donijeti zajedničko dobro, što može poslužiti kao primjer koji treba slijediti.

“Kampanja ‘Budi primjer. Uključi se!’ je pokazala da su ljudi u Crnoj Gori itekako zainteresovani za životnu sredinu, da su zainteresovani da budu prijatelji prirode i da imaju volje da mijenjaju sebe i svoje navike. Ova kampanja je takođe pokazala da su najmlađi najbolji u ovome“, poručili su iz EU Info Centra.

Za Miličinim nesebičnom primjerom, sada već dugogodišnjem, poveli su se i đaci iz Herceg Novog. Njih tridesetak odlučilo se da se pridruže i dio svog vremena odvoje za zajedničko dobro. Očišćena plaža u Igalu bila je prava slika onoga što udruženi možemo postići.

Milica je u cio poduhvat krenula sasvim sama. Kada je jednom odlučite da krenula, više ništa nije moglo da je zaustavi. Ona je prvo očistila smeće u svojoj ulici, u svom kvartu, na svojoj plaži. Poučeni njenim primjerom, u pomoć je počelo da joj pritiče sve više vršnjaka i starijih entuzijasta. Miličin san je da očisti cijelu Crnu Goru, ali joj je na javi za to potrebna naša pomoć.

Profesor engleskog jezika iz jedne od hercegnovskih škola Ivan Mitrovski jedan je od onih koji sa svojim đacima razgovara i mimo predmeta koji predaje, o temema vezanim za  kampanju “Budi primjer. Uključi se!“. Đaci okupljeni na čišćenju igalske plaže su i njegovi đaci.

“Lijepo je kada Vam posao predavača može biti izgovor da sa mladim ljudima razgovarate i o životnim temama. A ovo su životne teme koje njih interesuju i o kojima razmišljaju na pravi način. I to što su sa nama ovdje dovoljno pokazuje da postoji nada da se Miličin san ostvari“, kaže Mitrovski.

Milica je ovoga puta sa ekipom očistila igalsku plažu. Možda će sledeći put njena ekipa doći da čisti blizu Vas. Tada nećete imati prostora za izgovor. Sve dok Milica ne ispuni svoj san – da očistimo cijelu Crnu Goru.