Podgorica, 1. februar 2016. – Poljoprivredni prerađivači od danas mogu da konkurišu za bespovratnu podršku preradi kroz projekat IPARD like 2.2. Na raspolaganju im je 2,8 miliona eura iz bespovratnih fondova Evropske unije, i dijelom iz nacionalnog budžeta. Rok za predaju prijava na javni poziv je 31. mart ove godine.

Šansu da unaprijede svoje poslovanje kroz ovaj vid podrške imaju poljoprivrednici iz sektora mljekarstva, ribarstva i akvakulture, kao i oni koji se bave preradom i pakovanjem voća, povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, maslinovog ulja i drugih proizvoda od maslina i vina. Podržavaju se i klanice, ali i uzgajivači goveda, ovaca, koza, tovnih piladi i ćurića, i svinja. Cilj podrške kroz ovaj projekat jeste jačanje sektora proizvodnje hrane u Crnoj Gori, kroz unapređenje subjekata u poslovanju hranom i dostizanje nacionalnih i EU standarda u oblasti bezbjednosti hrane.

Investicije se kreću od 15 000 do 250 000 eura, a oni koji ispune uslove poziva i ugovore investiciju dobiće povrat sredstava u iznosu od 50 odsto investicije.

Poljoprivrednici, između ostalog, mogu konkurisati za adaptaciju ili izgradnju objekata za preradu, nabavku opreme i mehanizacije za proizvodnju, ali i za nabavku sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, opreme i mehanizacije za pakovanje, etiketiranje i skladištenje gotovih proizvoda, za čišćenje objekatu, za ventilaciju, vodosnabdijevanje, elektro i kanalizacionu mrežu, prečišćavanje otpadnih voda i druge sisteme.

Dokumenta koja su potrebna za prijavljivanje na javni poziv mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ili u kancelarijama savjetodavnih službi Ministarstva, kao i opštinskih službi.

Više informacija možete naći u ovoj brošuri.