LGBTIQ teme su prisutne u medijima, ali je primjetno da se nerijetko o njima izvještava površno, senzacionalistički i stereotipno. Prilika da se to, makar djelimično, promjeni bio je neformalni susret predstavnika i predstavnica medija i LGBTIQ zajednice, koji su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizovali 25. jula. Glavni cilj ovog susreta je bio da kroz otvaranje novih tema, izvještavanje o LGBTIQ temama postane potpunije, kvalitetnije, sa većim stepenom razumijevanja.

Susret je počeo obraćanjem Mladenke Tešić iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, koja je naglasila da je EU snažno zainteresovana za LGBTIQ i medijske teme i probleme i navela na koji način EU doprinosi da se situacija u tim oblastima poboljša. Potom je Marica Vlahović iz crnogorske LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro održala kratku prezentaciju o medijskom izvještavanju o LGBTIQ osobama u Crnoj Gori. Vlahović je naglasila koliko novinari snažno utiču na formiranje stava javnosti o LGBTIQ osobama, ali i na same pripadnike zajednice – zbog čega je njihova odgovornost velika. Prezentacija je pokrenula dinamičnu diskusiju, tokom koje su se čuli stavovi šta se do sada radilo pogrešno i kako se to može promijeniti, na koji način se senzacionalizam i stereotipi mogu izbjeći i kako se sa razumijevanjem može i treba izvještavati o ovoj osjetljivoj temi.

Diskusija se nastavila i tokom razgovora jedan-na-jedan, koji su bili prilika da predstavnici LGBTIQ zajednica i medija u opuštenoj atmosferi saznaju više jedni o drugima, kako bi se bolje razumjeli. Novinari su čuli šta se dešava u LGBT zajednici, dok je zajednica stekla uvid u to kako funkcionišu novinarske redakcije i koji su izazovi sa kojima se novinari svakodnevno suočavaju. Takođe, predložene su i dogovorene nove teme o kojima će se izvještavati, kako bi se još neispričane priče predstavile javnosti.

Učesnici su na kraju neformalnog susreta potvrdili da su ove frome okupljanja višestruko korisne, te da su razgovori u neopterećujućoj atmosferi, konstruktivniji i produktivniji.