Podgorica, 4, decembar 2017. – U susret Danu borbe protiv korupcije 9. Decembru, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, uz podršku EU info centra, organizuju Nedjelju borbe protiv korupcije. Tokom prve nedjelje decembra predstavnici medija, civilnog sektora, diplomatskog kora i stranih eksperata govoriće o najboljim metodama u borbi protiv korupcije.

“Događaji koji se dešavaju tokom Nedelje borbe protiv korupcije stvoriće priliku za razmjenu mišljenja i iskustava, okupiti različite zainteresovane strane, s ciljem da se pronađu načini kako da se unaprijedi borba protiv korupcije”, rekao je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav tokom ceremonije otvaranja.

O istraživačkom novinarstvu, civilnom sektoru i primjeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama narednih četiri dana u EU info centru govoriće eksperti iz 11 zemalja.

“Imaćemo tužioce, policajce, inspektore, istraživače koji će govoriti o tome kako u njihovim zemljama, u mnogo kompleksnijim okruženjima, uspijevaju da otkriju, procesuiraju i kazne mnogo komplikovanije slučajeve korupcije nego što je to slučaj u Crnoj Gori,” objasnila je Vanja Ćalović Marković direktorica NVO MANS.

Ambasador Orav je podsjetio da je u Izvještajima Evropske komisije evidentirano prisustvo korupcije u svim državama kandidatima.

“U interesu svih nas je borba protiv korupcije, jer svi mi osjećamo posljedice slučajeva korupcije u zemlji. Korupcija podriva demokratiju, vladavinu prava i povjerenje u javne institucije,” rekao je Orav.

Ćalović Marković je kazala da korupcija podriva vladavinu prava jer onemogućava jednakost građana pred zakonom. 

“Kada građanin mora da plati da bi kupio pravdu onda on ne može podržavati demokratske procese u takvoj zemlji. Korupcija onemogućava građanima da budu slobodni, da biraju slobodno i time podriva same temelje demokratije,” rekla je Ćalović Marković.

Ćalović Marković je podsjetila da korupcija utiče i na ekonomski razvoj države.

“Korupcija ubija ekonomski razvoj tako što onemogućava pravilnu raspodjelu državnih resursa. Tako što se ti državni resursi preusmjeravaju pojedincima i kompanijama koji su bliski korumpiranim političarima. Ona tjera preduzetnike u sivu ekonomiju, ona smanjuje plaćanje poreza, ona dovodi do toga da se preduzeća uništavaju, njihova imovina pljačka, a zaposleni ostaju bez posla,” naglasila je Ćalović Marković. 

Orav je podsjetio da mediji i civilni sektor imaju veliku ulogu u EU integracijama Crne Gore, posebno u oblasti vladavine prava. Ambasador EU je naglasio da im zato treba osigurati bezbjedno okruženje za rad – “bez zastrašivanja i bilo kakvog pritiska” zaključio je Orav.

U okviru Nedelje borbe protiv korupcije u EU Info centru je postavljena izložba karikatura na temu “Borba protiv korupcije” autora Gorana Šćekića i Dušana Gađanskog.

Agendu Nedelje borbe protiv korupcije možete preuzeti ovdje.