Zagađenje plastičnim otpadom predstavlja krizu svjetskih razmjera koja će se, ako nešto ne učinimo, samo pogoršavati. Pošto iskoristimo kupljeni proizvod, njegova ambalaža nastavlja svoj život. Ako se potrudimo, plastična ambalaža će naći svoj put do reciklažnog centra ili makar deponije. U suprotnom, ostaje svuda oko nas. U našim domovima, na ulicama i ostalim javnim površinama, u parkovima, u našim rijekama, jezerima i moru.

“Došli smo na ideju da uzmemo kese za otpad i očistimo dio puta do naše kuće. Svako se zaustavio da pita zašto nismo zvali i hoćemo li organizovati još akcija. Onda sam odlučila da pošaljem poziv putem Fejsbuka“, objašnjava Milica Boca iz Herceg Novog.

Milica je na svom profilu na društvenim mrežama objasnila da svi moramo učestvovati u borbi za čistije okruženje. I pozvala sve koji mogu da joj pomognu u toj borbi i pridruže se čišćenju različitih lokacija u njenom gradu.

“Imali smo do sada devet akcija; čistili smo Lušticu, uvalu Trašte i Ostrvo cvijeća. Ljudi ne mogu da vjeruju da u kontinuitetu to radimo, jer obično svi koji pokrenu neke akcije čišćenja obilježavaju određene dane u godini. Mi se trudimo da svojim primjerom u stvari pokrenemo i promijenimo svijest ljudi“, kaže Milica Boca.

Ova djevojka svojim primjerom pokazuje da mnogo možemo učiniti za svoje okruženje, prirodu, pa i za sebe same. Njena poruka je da nema odustajanja.

“Neću da stanem dok ne očistim cijelu Crnu Goru. Imamo prelijepu prirodu, a pravi patriota i ljubitelj ove države treba da vodi računa o njoj“, poručuje Milica.

Biti primjer znači inspirisati druge na pozitivne promjene, a Milica to jeste.