Na donatorskom samitu „Globalni cilj: zajedno za budućnost”, koji su organizovale Evropska komisija i organizacija Global Citizen, sakupljeno je 6,15 milijardi eura za pomoć za razvoj i obezbjeđivanje pravednog pristupa testovima, liječenju i vakcini protiv korona virusa. Prikupljenim sredstvima biće podržan i ekonomski oporavak najosjetljivijih regiona i zajednica.

Evropska investiciona banka i Evropska komisija obavezale su se na iznos od 4,9 milijardi eura i 485 miliona eura. Time ukupne obaveze u okviru donatorskog maratona Globalni odgovor na koronavirus, koji je predsjednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen pokrenula 4. maja, iznose 15,9 milijardi eura.

Na samitu je učestvovalo 40 vlada, koje su se obvezale da će osigurati univerzalan pristup lijekovima za korona virus. Obvezale su se i na pošten i pravedan način pomoći u ponovnoj izgradnji zajednica, koje su teško pogođene pandemijom. Kao znak globalne solidarnosti, na sastanku dogovorena proizvodnja više od 250 miliona doza vakcine za zemlje sa srednjim i nižim dohotkom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je:

„Svijet će se osloboditi od ove pandemije tek kad vakcine, testovi i liječenje budu dostupni i cjenovno pristupačni svima kojima su potrebni. Današnje obveze i doprinos Evrope približavaju nas tom globalnom cilju. Evropa neće odustati. Upotrijebićemo svu svoju moć za opše dobro. Zajedno s našim moćnim saveznicima pobijedićemo taj virus!“

Predsjednik Evropske investicione banke Werner Hoyer izjavio je:

„Srećan sam što mogu objaviti da je u okviru „Tima Evropa“ blisko partnerstvo između EIB-a i Evropske komisije rezultiralo obvezom u vrijednosti od 4,9 milijardi eura za pomoć najugroženijim zemljama u finansiranju njihovog oporavka od pandemije. EIB je i dalje uz „Tim Evropa“ u potpunosti uključen u napore za smanjenje razornog uticaja ove pandemije, prvenstveno osiguravanjem finansiranja zdravstvenih sistema i istraživanju te ekonomske otpornosti u cijelom svijetu.“

Iznos od 4,9 milijardi eura biće dodat na iznos od 2 milijarde eura, na koje se EIB obvezao već 4. maja. Tim novcem biće finansirani privredni oporavak, jači zdravstveni ssistemi i sprovođenje ciljeva održivog razvoja u svim zemljama izvan EU, a u okviru EU globalnog odgovora na pandemiju „Tim Europa”.