Mladi evropski ambasadori/ke obilježili su Dan žena u centru Podgorice, pod sloganom „Break the bias“, kroz razgovor sa prolaznicama/ima o položaju žena. Žene su pitali Kako biste sebe opisali kao ženu?, a muškarce Šta za vas predstavlja žena u crnogorskom društvu? Odgovore su zapisivali na instalaciji postavljenoj kod spomenika Marka Miljanova.

Neki od odgovora glasili su poštovanje, nesalomivost, simbol borbe, prkos i sloboda. Međutim, odgovori kao što su umor i žrtva govore o i dalje podređenom položaju žena u patrijahalnom društvu, kažu mladi evropski ambasadori/ke.

„Upravo takvi odgovori potvrđuju potrebu da se organizuju ovakvi događiji, a u nama održava želju da mijenjamo stvari na bolje. Obilježavanjem Dana žena na ovaj način željeli smo, ne samo da skrenemo pažnju, već da pokrenemo i dijalog kao ključni element promjena. U iskrenosti i slobodi u govoru, te opuštenosti kojom su ljudi govorili i iznosili svoje mišljenje primjetno je da je ova tema itekako postala bitna u našem društvu i da je sve vidljivija“, kazali su organizatori.

Mladi evropski ambasadori čine mrežu mladih sa Zapadnog Balkana, koja je uspostavljena u avgustu 2020. uz finansijsku podšku Evropske komisije. Oni promovišu vrijednosti EU i mogućnosti koje ova zajednica pruža. Mreža je zamišljena kao prilika za razmjenu ideja i razvijanje talenata, kako bi mladi postali nosioci pozitivnih promjena unutar svojih zajednica, regiona i same EU.