Projekat „RESPEKT– Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije“ zvanično je otpočeo konferencijom za medije održanoj u EU Info Centru u Podgorici. Predstavnici crnogorskog Instituta za medije, Mirovnog instituta iz Ljubljane i Mreže etičkog novinarstva, koji sprovode projekat, naglasili su značaj etičkih standarda u medijima i najavili svoje aktivnosti u okviru projekta.

VD direktorica Inistuta za medije, Olivera Nikolić, je kazala da će se projekat baviti medijskom etikom, jer je prepoznato da su danas izazovi u vezi sa etičkim izvještavanjem ogromni, ne samo u Crnoj Gori, već i u Evropi i ostatku svijeta.

„Etika je u krizi i zbog toga je važnija nego ikada. Bez poštovanja etike, mediji ostaju bez poštovanja i uticaja i prestaju biti važan učesnik društvenih dešavanja i promjena. Institut za medije se prihvatio ovog posla iz potrebe i želje da stanje u medijima u Crnoj Gori bude bolje,  za sve oni koji rade i žive od tog posla, te da gradjani budu zadovoljniji medijima. Nadamo se da će se u sve segmenete našeg projekta uključiti svi akteri. Institut i njegovi partneri su otvoreni za saradnju i dobroošle su ideje sugestije, konstruktivne kritike na naš rad,“ kazala je Nikolić

Brankica Petković, direktorica Centra za medijsku politiku Mirovnog instituta iz Ljubljane istakla je da je podsticanje slobodnih i odgovornih medija zajednički cilj svih i da je dobro povezati se i podsticati jedni druge.

„Donosimo regionalni, komparativni aspekt u raspravu o etičkim standardima u medijima u Crnoj Gori kao nastavak nedavnog višegodišnjeg rada na zajedničkom regionalnom projektu o integritetu medijskih sistema i novinarstvu kojeg motiviše i vodi javni interes, a ne partikularni interesi. Prenosimo i iskustvo iz Slovenije iz dugogodišnjeg programa Mirovnog instituta koji je uključivao novinare, menadžere, gradjane, studente, aktiviste civilnog društva i druge aktere u stalnu i nužnu refleksiju rada medija i javne komunikacije kroz analize, javne tribine i publikacije,“ kazala je Petković

Direktor  Mreže etičkog novinarstva i dugogodišnji Gardijanov novinar, Ejdan Vajt, kazao je da su etički standardi nužna osnova na kojoj treba izgraditi povjerenje i kredibilitet medija.

„Etički standardi su preduslov za budućnost novinarstva. Mediji neće preživjeti ako nijesu etički i ne primjenjuju standarde. Ne možemo od gradjana očekivati da podržavaju medije, ukoliko im ne vjeruju u informacije koje od njih dobijaju“ kazao je Vajt.

On je održao prezentaciju pod nazivom “Etika – preduslov za budućnost medija” u kojoj je predstavio izazove sa kojima se novinarstvo danas suočava, posebno naglašavajući potrebu pronalaženja alternativnih izvora finansiranja za kvalitetno novinarstvo.

Institut za medije i njegovi partneri će u saradnji sa timom stručnjaka sprovesti niz mini istraživačkih projekata i dobiti relevantne informacije iz ove oblasti, što će im pomoći da organizuju kampanju, proizvedu televizijske programe i drugi sadržaj, te kroz učešće prepoznatljivih, novinarskih imena regiona, osnaže uvjerenje da je etičko novinarstvo dobra investicija u budućnost. Projekat „RESPEKT– Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije“  finansira EU kroz Program za profesionalizaciju medija u Crnoj Gori.