Proslava Dana Evrope, koja će ove godine trajati tokom cijelog mjeseca, počela je 9. maja u EU info centru, a glavna tema bila je zaštita prirode. Preko stotinu mališana iz podgoričkih vrtića i osnovnih škola okupilo se kako bi ispratili predstavu „Ko to tamo prlja“ i radionicu „Put sjemena“, tokom kojih su na praktičan i interaktivan način naučili kako da čuvaju prirodu.

„Jako je važno da od malih nogu uče evropske vrijednosti, u koje spada i zaštita životne sredine. Mi često na času pričamo i učimo o tome, ali je najbolje kada se u praksi pokaže kako da se odnose prema prirodi i čuvaju je“, rekla je novinarima Aleksandra Miličić, učiteljica 2. razreda OŠ „Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice.

Delegacija Evropske unije i EU info centar odlučili su da prvi dan proslave Dana Evrope posvete zaštiti životne sredine, jer ona predstavlja jednu od najvažnijih oblasti pregovora EU i Crne Gore.

„Dan Evrope u EU info centru ove godine posvećujemo zaštiti životne sredine, jer predstavlja najveću, najskuplju, i jednu od najvažnijih stavki u pregovorima Crne Gore i Evropske unije. Ova tema je u vrhu prioriteta EU, a edukacija najmlađih je jedan od najboljih načina da postepeno, ali sigurno ostvarimo taj prioritet. Zato smo danas EU info centar pretvorili u malu zelenu oazu i pozvali djevojčice i dječake iz okolnih vrtića i osnovnih škola, kako bismo zajedno kroz predstavu i radionicu učili zašto je važno čuvati prirodu“, kazala je Nadežda Dramićanin iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

„Ko to tamo prlja“ je interaktivna predstava koja uči djecu kako da pravilno odlažu otpad i tako čuvaju okolinu. Tokom radionice „Put sjemena“, koju je organizovala NVO „Eco Logic“, imali su priliku i da nauče kako da recikliraju i sade.

Proslava Dana Evrope nastavlja se u petak 10. maja, kada će u centru Podgorice, na prostoru između zgrada Glavnog Grada i Narodne biblioteke, od 11h do 15h biti postavljeno Evropsko dvorište. Najmlađi će imati priliku da uživaju u zabavnom programu, a nešto stariji da se upoznaju sa zemaljama članicama EU, kao i EU projektima, koji će se predstaviti na sajmu. Delegacija EU u Crnoj Gori već tradicionalno građanima poklanja koncert u čast Dana Evrope. Ove godine na Trgu Nezavisnosti poslije 20h nastupaju regionalni bendovi Gramophonedzie i MaiKa, koji donose novi, moderan zvuk na glavni podgorički trg.