Ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala (EFF) počinje u subotu 20. jula na Žabljaku. Festival organizuje Evropska unija u Crnoj Gori, u saradnji sa Turističkom organizacijom Žabljaka. Tokom ljetnjeg izdanja festivala, koje će trajati do četvrtka 25. jula, biće prikazano ukupno 6 filmova evropske produkcije i ulaz na svaku projekciju je slobodan. Ljetnje izdanje na Žabljaku uvertira je za peti, jubilarni EFF, koji će tokom septembra i oktobra biti organizovan u Podgorici i drugim crnogorskim opštinama.

„U selekciji za ovogodišnje izdanje festivala našli su se filmovi koji predstavljaju savremenu evropsku kinematografiju, nagrađivani na brojnim filmskim smotrama. Većinom su snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu podršku fondova Evropske unije“, kazala je Nadežda Dramićanin, savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Prvi na repertoaru je film „Belgijski kralj“, čija projekcija počinje u subotu u 20h u Centru za kulturu na Žabljaku. Ova višestruko nagrađivana belgijsko-holandska komedija/drama predstavlja neodoljivu satiru o sukobu svjetova u kojoj belgijski monarh, izgubljen na Balkanu, traži put kući, a pronalazi samog sebe.

Ostalih pet filmova biće prikazivani svakog dana do kraja festivala, takođe u 20h u žabljačkom Centru za kulturu. Žabljačani, turisti i stanovnici okolnih mjesta imaće priliku da gledaju i francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“.

„Sa zadovoljstvom pozivamo Žabljačane i njihove goste da posjete Ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala i prvi u Crnoj Gori pogledaju pažljivo odabrane i nagrađene evropske filmove. Biće to prilika da pogledaju nešto novo i drugačije, filmove koji gotovo da nisu dostupni u tradicionalnim medijima ili bioskopima. Sa nestrpljenjem iščekujemo subotu i početak prvog ljetnjeg izdanja EFF na Žabljaku“, poručila je Dramićanin.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra će tokom posjete Žabljaku organizovati Dan Evropske unije, uz druženje sa posjetiocima. Ovo će biti prilika za prisutne da pogledaju izložbu projekata EU u Crnoj Gori, učestvuju u mini-nagradnom kvizu o Evropskoj uniji i razmijene mišljenja o raznim aspektima prisutnosti EU u Crnoj Gori. Mjesto za druženje i info pult Delgacije EU i EU info centra nalaziće se ispred Centra za kulturu od 17h, dok će izložba EU projekata „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“ na istom mjestu ostati do 3. avgusta.

PROGRAM FESTIVALA

subota, 20. jul, 20h

„BELGIJSKI KRALJ“

Zemlje porijekla: Belgija, Holandija, Bugarska

Žanr: Drama, komedija, road movie

Kralj Nikola III od Belgije je usamljenik koji osjeća da živi pogrešan život. Kreće u  zvaničnu posjetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, koga je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u što boljem svjetlu. Kralj saznaje da je Valona, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smjesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacija i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbjeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema namjeru da sjedi i čeka da oluja prođe, a Lojd smišlja plan za bjekstvo koji uključuje cvjetne haljine i Bugare koji pjevaju.

 

 

 

nedjelja, 21. jul, 20h

 „KRVAVO MLIJEKO

Zemlja porijekla: Francuska

Žanr: Drama

Pjer je tridesetogodišnji mljekar kome se život vrti oko farme koju je naslijedio, sestre koja je veterinar, roditelja i krava. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer uviđa da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

 

 

 

 

 

ponedjeljak, 22. jul, 20h

„DIJAMANTINO“

Zemlje porijekla: Portugalija, Francuska, Brazil

Žanr: Drama, komedija

Dijamantino, najveća svjetska fudbalska zvijezda, gubi svoj karakteristični osjećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neofašizmom, izbjegličkom krizom, genetskim modifikacijama i potjerom za izvorom mudrosti.

 

utorak, 23. jul, 20h

„TIŠINA DRUGIH“

Zemlje porijeka: Španija, SAD

Žanr: Dokumentarni film

Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan-danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživjele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovječnosti. Prikazuje zemlju koja je i dalje podijeljena poslije četiri decenije demokratije.

 

srijeda, 24. jul, 20h

„STRANAC U RAJU“

Zemlja porijekla: Holandija

Žanr: Dokumentarni film

U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina tvrđave Evropa, tek pristigle izbjeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbjeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije, STRANAC U RAJU istražuje odnose moći između Evrope i izbjeglica. Evropa je predstavljena kao nastavnik koji vuče svoj razred izbjeglica u očaj. Molba koja se graniči s nemoralnim; dobrodošlica puna krivice i kompromis između njih koji postaje zvanična politika: STRANAC RAJU je nepokolebljiv filmski esej o mehanizmima uz pomoć kojih Evropa zadovoljava potrebu izbjeglica za srećom.

 

četvrtak, 25. jul, 20h

„DALEKI LAVEŽ PASA“

Zemlje porijekla: Danska, Švedska, Finska

Žanr: Dokumentarni film

Desetogodišnji Oleg živi u istočnom dijelu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju eksplozije. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vrijeme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dječakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Držeći se Olegove priče, DALEKI LAVEŽ PASA prikazuje kakav efekat rat ima na djecu.