Evropska unija u Crnoj Gori organizovala je ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala (EFF) na Žabljaku, od 20. do 25. jula, u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom. U Centru za kulturu prikazano je ukupno šest filmova, a ulaz na sve projekcije je bio besplatan. Festival su zvanično otvorili predsjednik Žabljaka Veselin Vukićević i savjetnica za medije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Nadežda Dramićanin.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast što mogu da otvorim Evropski filmski festival, sada već peti koji Delegacija Evropske unije organizuje u Crnoj Gori, zajedno sa EU info centrom i lokalnim partnerima. Želimo da radimo više na lokalu i da komuniciramo više sa građanima. Zato smo ove godine festival otvorili na Žabljaku, a ne u Podgorici, kao što inače biva. Nadam se da ćete uživati narednih pet dana u profesionalno odrabranim evropskim filmovima“, kazala je Dramićanin.

Predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević rekao je da održavanje festivala predstavlja ogromnu čast za lokalnu upravu.

„Za turističku sezonu koja je u toku, ovakva manifestacija, predstavlja ogroman doprinos. Stoga želim da se zahvalim organizatorima,  Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centru, kao i Turističkoj organizaciji Žabljaka, napominjući da su svi filmovi u sekciji, filmovi nagrađivani na brojnim filmskim smotrama“, rekao je Vukićević.

Festival je tokom šest dana posjetilo oko 250 gledalaca. Žabljačani, turisti i stanovnici okolnih mjesta imali su priliku da odgledaju satiričnu komediju/dramu „Kralj Belgijanaca“, francusku dramu „Krvavo mlijeko“, portugalsko-francusko-brazilsku koprodukciju „Dijamantino“, kao i tri dokumentarna filma „Tišina drugih“, „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa“. Više o prikazanim filmovima pročitajte ovdje.

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra tokom posjete Žabljaku organizovali su i Dan Evropske unije. Na platou ispred Centra za kulturu predstavljena je izložba EU projekata „Crna Gora i EU – partnerstvo koje traje“, koja je bila otvorena dvije sedmice.

„Razgovarali smo sa posjetiocima, ponudili smo interaktivni sadržaj za mlade i postavili izložbu fotografija EU projekata u Crnoj Gori. Nadam se da smo uspjeli da približimo Evropsku uniju građanima, jer evropske integracije se upravo dešavaju na lokalu i korist od evropskih integracija imaju upravo građani“, kazala je Dramićanin.

Nakon Žabljaka, EFF će tokom jeseni biti organizovan u Podgorici i drugim crnogorskim opštinama.