Podgorica, 4. jul – Najbolji način odužiti se Živku Nikoliću je ponovo prikazivati njegove filmove, igrane i dokumentarne, čulo se na razgovoru o stvaralaštvu najpoznatijeg crnogorskog reditelja, održanom u EU info centru. Ovaj događaj je najavio početak „Dana evropskog filma 2018“ koji će biti otvoreni u Cineplexxu, u četvrtak 5. jula u 20h00, upravo Nikolićevom Ljepotom poroka.

Glumac Boro Stjepanović, koji je igrao u najpoznatijim Nikolićevim filmovima, kaže da ga u posljednje vrijeme mnogo pitaju za Živka, i da mu se čini da neki djelovi društva žele da mu se izvinu. On kaže da je Živko bio blag, nenametljiv, pun humora, ali ne ciničnog humora koji vrijeđa, već onog koji opominje.

To što su neki ljudi mislili da je on vrijeđao Crnu Goru, to je njihov problem a ne Živkov, objašnjava Stjepanović.

On se prisjetio da je Nikolić imao je veliku ljubav prema glumcima, da je izvlačio iz njih najbolje i da se gotovo ne sjeća da se ikada posvađao sa glumcem na snimanju.

„Živko je znao da ohrabri i osokoli glumce da znaju sve i da mogu sve. Ja sam kod njega vozio kamion, mercedes, fiću, a nisam znao da vozim. Ali me nije bilo strah,“ kazao je Stjepanović.

Proslavljeni reditelj Branko Baletić kaže da kada bi danas napravili DNK analizu Živka Nikolića, tamo bi našli kamen, jer je on razumio suštinu Crne Gore. A to je već pokazao, tvrdi Baletić, u danas manje poznatim dokumentarnim filmovima, gdje se po njemu nalazi začetak svih Nikolićevih igranih filmova, koji su samo razrada onoga što je on već naslutio u svojim dokumentarcima.

„Kad čovjek pogleda njegov opus dokumentarnih i igranih filmova, Živko je jedan od umjetnika koji je dodirnuo Njegoša, koji je razumio suštinu prostora iz kojeg je potekao,“ kazao je Baletić.

On smatra da nije kasno da se sada interesujemo za Nikolića, ne zbog njega samog, kome priznanja nikada nisu ni trebala, već zbog društva, kome može saznati dosta o sebi kroz Nikolićeve filmove. Zato je Baletić traži da se oni prikazuju ponovo, kada god ima prilike.

Direktor Crnogorske kinoteke, Andro Martinović, kazao da mu je zadovoljstvo što u Godini evropske kulturne baštine festival evropskog filma otvara baš „Ljepota poroka“. On je saglasan da Nikolićevi filmovi treba ponovo da imaju bioskopski život, o čemu već postoje pregovori i za šta postoji interesovanje publike.

Nikolića opisuje kao umjetnika koji poetski nikada nije otišao iz svog zavičaja, a ipak pravio filmove sa univerzalnom porukom.

Delegacija Evropske unije, uz podršku ambasada zemalja članica EU, EU info centra i Crnogorske kinoteke, u periodu od 5. do 13. jula u Podgorici organizuje „Dane evropskog filma 2018”, u okviru kojih crnogorska publika može da pogleda 16 filmova iz različitih evropskih produkcija.

Podsjećamo da je Evropska unija 2018. proglasila za Godinu kulturne baštine pod sloganom „Naša baština: gdje prošlost susrijeće budućnost“

Za sve projekcije  ulaz je besplatan, a karte se rezervišu i preuzimaju prema uobičajenoj proceduri bioskopa Cineplexx.

U toku devetodnevnog programa publika će moći da uživa u raznim žanrovima, od drame, crnog humora, horora, dječjeg filma, preko misterije i romantične komedije. Prikazivanje su omogućile ambasade država članica EU: Bugarske, Češke Republike, Danske, Estonije, Grčke, Hrvatske, Holandije, Kipra, Letonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Švedske i Crnogorska kinoteka. Filmove će moći da vidi i publika u još 10 crnogorskih gradova: u Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Petrovcu, Pljevljima, Tivtu i Ulcinju.

Raspored filmova možete pogledati u katalogu u prilogu, kao i na sajtovima Delegacije Evropske unije https://eeas.europa.eu/delegations/montenegro, EU info centra http://www.euic.me i bioskopa Cineplexx www.cineplexx.me.