Podgorica, 25.maj 2018. – Onlajn mediji u Crnoj Gori ne primjenjuju u potpunosti odredbe kodeksa novinara koje se odnose na komentare, pokazalo je istraživanje Instituta za medije. Istraživanje je pokazalo i da više od polovine portala u Crnoj Gori nije objavilo interna pravila komentarisanja, a u većini tih medija komentari se ne moderiraju. Nalazi istraživanja predstavljeni su na tribini pod nazivom ”Kako su onlajn mediji promijenili odnos između medija i publike, čemu služe komentari građana u online medijima i kako da mediji etički upravljaju tim sadržajem?”

Kris Eliot, direktor Mreže za etičko novinarstvo u Londonu i nekadašnji izvršni urednik i ombudsman u Guardianu, objasnio je da su onlajn mediji promijenili novinarstvo na način da čitaoci utiču na novinarstvo tako što se mogu uključiti u diskusiju s novinarima.

”Neophodno je usvojiti jasna pravila za moderiranje onlajn komentara jer to štedi novac i vrijeme. To, takodje, dobro utiče i na čitaoce. Jasna i vidljiva pravila moderiranja komentara su moja preporuka,” naglasio je Eliot.

Nevena Krivokapić, stručnjakinja za medijsko pravo iz Šer fondacije Srbije ukazala je na dvije vrste moderacije: premoderaciju i post moderaciju.

”Premoderacija je često nedosledna i nedovoljno kvalitetna, zbog ograničenih resursa, te nejasnih pravila i odsustva transparentnosti. Mnogo bolji pristup koji produžava život vijesti je postmoderacija. Smanjuje troškove, broj komentara i rizik od pravne odgovornosti,“ rekla je Krivokapić.

Urednica portala RTV Slovenije Katarina Jakopič objasnila je da taj medij radi postmoderaciju o određenim temama ili sadržajima koji mogu da izazovu neprimjerene komentare, u tim slučajevima prelazi se na premoderaciju ili se potpuno ukida mogućnost komentarisanja.

„Imamo opšti kodeks i svoja pravila na stranici i ona su vrlo rigorozna. Naši korisnici moraju da se registruju preko Fejsbuka ili mejla“, rekla  je Jakopič.

Urednica Portala RTCG Olja Bulatović kazala je da joj je, analizirajući sadržaj neobjavljenih komentara, veoma brzo postalo jasno da postmoderacija kod nas ne dolazi u obzir.

“U ovom trenutku, čak i kada se radi o nekim temama koje djeluju naivno, dovela bi do velikih problema”, saopštila je Bulatović.

Istraživanje je urađeno u okviru projekta „Za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije“, kojeg finansira Evropska unija.