Biti Evropljanin nije pitanje posjedovanja pasoša, već dijeljenja istih vrijednosti, poruka je sa kojom su, u okviru promocije Kluba evropskih ambasadora u EU info centru, dočekani odabrani srednjoškolci i studenti iz Nikšića, Berana, Rožaja, Plava, Cetinja i Podgorice. Svi koji žele dobiće priliku da  dijele evropske vrijednosti u svojim zajednicama kroz zvanje mladih evropskih ambasadora.

Predstavljajući program, šefica sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva istakla je da je cilj stvaranje mreže mladih ljudi zainteresovanih za Evropsku uniju, koji će kroz program imati priliku da više saznaju i o samoj uniji.

“Mladi ambasadori dobiće priliku da učestvuju u događajima koje ćemo organizovati, poput Dana Evrope i sličnih. Ono što je važno je da će oni usvojena znanja i vrijednosti dalje prenositi  svojoj porodici, svojoj školi ali i prijateljima. Želimo da im omogućimo da evropske vrijednosti iskuse iz prve ruke.“ kazala je Halačeva.

Za Lemanu Srdanović, učenicu četvrtog razreda Srednje mješovite škole ,,Bećo Bašić” iz Plava, pojam Evropske unije asocijacija je za jedinstvo, prosperitet i brojne šanse, između ostalih, u oblasti obrazovanja.

“Kada se kaže EU pomislim na mogućnosti koje će imati mladi otvaranjem granica.“ kazala je Srdanović.  Ona očekuje da će je za ulogu mlade evropske ambasadorke preporučiti znanje stranih jezika, ali i interesovanja i ambicije.

Učenica Srednje stručne škole ,,Ivan Uskoković” iz Podgorice Tatjana Minić smatra da pripadanje zajednici evropskih naroda znači i mogućnost više za sve mlade koji žele da se njihov glas čuje. U pojmu zajednice ona vidi i prihvatanje različitosti, ali i pripadanje zajednici koju prepoznaje kao funkcionalniju od one u kojoj, kako kaže, mi trenutno živimo.

Klub je, kako je pojasnila PR i event menadžerka u EU Info centru Ferida Mandić, dobar način da mladi saznaju šta će donijeti evropske integracije i neposredno upoznaju evropski princip življenja i vrednovanja.

“Planiramo da organizujemo razne aktivnosti koje će sprovoditi Delegacija EU i EU info centar. Prva takva, velika aktivnost koja nas očekuje je proslava Dana Evrope koji će se obilježiti u raznim gradovima u Crnoj Gori i naši mladi evropski ambasadori će biti ključni dio našeg tima u sprovođenju planiranih događaja.“ najavila je Mandić.

Klub mladih evropskih ambasadora organizuje se prvi put ove godine , mladi ambasadori će biti članovi kluba do iduće godine u isto vrijeme, kada će biti raspisan novi konkurs.