Podgorica je danas bila veliko igralište. Blizu 70 mladih učestvovalo je u jedinstvenoj igri na otvorenom „City Challenge“, koju smo organizovali radi podizanja ekološke svijesti kod mladih. Praktični zadaci u kojima su se nadmetali takmičari bili su upravo posvećeni zaštiti prirode. Naša ideja je bila da kroz zabavne i izazovne zadatke mlade motivišemo da usvoje zelene navike, koje će njihov grad učiniti zdravijim, ali i zabavnijim, mjestom za život.

Ukupno 15 tročlanih timova zajedno sa preko 20 volontera kretalo se centrom Podgorice, rješavajući neobične zadatke tokom 3 sata trajanja igre. Ocjenjivala se brzina, znanje, taktika i kreativnost. U tome je najbolja bila ekipa „Three little frogs“ koja je kao prvoplasirana osvojila vaučer za zimovanje u vrijednosti od 600 eura. Predstavnica tima Irma Muhović podijelila je utiske nakon proglašenja.

„Danas nam je bilo sjajno. Imali smo jako aktivan dan tokom kojeg smo pokušali da riješimo različite zadatke i kao što se ispostavilo, bile smo vrlo uspješne u tome. Jako smo srećne što smo osvojile ovu nagradu“,  kazala je Irma.

Drugoplasirana ekipa je „Ponaša se kako ne treba da se ponaša“, dok je treće mjesto osvojio tim „Forestkiss“. Njihovi članovi su osvojili po vaučer u vrijednosti od 50 eura, za kupovinu proizvoda Unije mladih preduzetnika.

Igra „City Challenge“ osmišljena je u okviru naše inicijative „Baš ti“. Inicijativa okuplja 11 mladih iz Podgorice, koji su proteklih mjeseci zajedno sa mentorima učili o Evropskoj uniji, ali i sticali nova znanja i vještine o timskom radu, pokretanju  inicijativa ili organizaciji događaja, kao što je ovaj danas. Pored igre, BašTi-jevci su osmislili još tri aktivnosti – radionice posvećene ljudskim pravima i inkluziji i pub kviz o odnosima EU i Crne Gore, sa osvrtom na kulturu.

Evropska unija u Crnoj Gori i na drugim poljima radi sa mladima. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, pokrenula je veliku kampanju “Dijalog sa mladima”, koja ima za cilj da se mladi uključe u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču njih. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o tome šta tačno znači učešće mladih i zašto je ono važno, kao i na kreiranje i njegovanje bliskog dijaloga između mladih i donosioca odluka na nacionalnom nivou.