Podgorica, 5. April 2017. – Kako nam Hrvatska pomaže u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom, kakva su iskustva najmlađe države članice EU tokom pregovora i nakon pristupanja Uniji, kao i šta nas još očekuje na evropskom putu govorili u EU info centru ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Pejović, Joško Klisović, član Odbora za evropske poslove i zamjenik predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

Hrvatski pregovori počeli su 3. oktobra 2005. Godine, a zatvoreni su 30. juna 2011. Ministar evropskih poslova, Aleksandar Pejović je, praveći paralelu sa pregovorima u Hrvatskoj, kazao da se ona u početku mogla praviti ali da se u ovom periodu uočavaju razlike.

20170405_eu_cro_mne 3

„Hrvatska je već u petoj godini završila sva poglavlja pregovaračkog procesa. Po pitanju otvaranja smo na istom nivou ali u dijelu zatvaranja je razlika jer su naša mjerila drugačija od onih u Hrvatskoj“, kazao je Pejović.

Dinamika i politika proširenja je, smatra Pejović, danas značajno drugačija nego prije deset godina.

„Najveća razlika je vladavina prava. Nama su poglavlja 23 i 24 postavljena kao prioritetna, centar pregovaračkog procesa. Mi imamo još dio poglavlja 8 da ispunimo. U ostalim smo ispunili sve što treba za otvaranje“, naveo je Pejović.

Kako je najavio, ubrzo kreće i zatvaranje poglavlja.

„Vidjećemo koliko će trajati proces. Nemoguće je paralele praviti, a zasigurno će potrajati nekoliko godina dok ne ispunimo sve što su postavljena očekivanja“, rekao je Pejović.

Član Odbora za evropske poslove i zamjenik predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, Josko Klisović, ocijenio je da procese pregovaranja ne bi trebalo mehanički upoređivati.

„To je kao maraton od 42 kilometra koje je Hrvatska pretrčala, a danas ga trči Crna Gora ali su njoj postavljene prepone. Dakle, malo je teže i ne može vrijeme biti isto. Imate dobro prolazno vrijeme, s obzirom na sve okolnosti“, poručio je Klisović.

20170405_eu_cro_mne

Članstvo u Evropskoj uniji ima blagotvorno djelovanje ali ništa ne dolazi po automatizmu, već mnogo zavisi od spretnosti Vlade i privrednih subjekata da se dobro pripreme na tom putu,

„Ljude iz EU morate impresionirati djelima dokazanim u praksi, odnosno u reformama. Reforme su u našim glavama. Ako reformirate sebe, način razmišljanja, tada će bez problema stići i reforma društva“, kazao je Klisović.

Klisović je objasnio da je hrvatski Sabor od prvog trenutka bio uključen u proces u dijelu usklađivanja zakonodavstva, a drugi dio je bio nadgledanje pregovora.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, govorio je o tome kako se članstvo odrazilo na građane. Prema njegovim riječima, nema nikakvih automatizama i sam ulazak u EU ne može riješiti sve probleme. Ipak, kako je rekao, brojne stvari su se znatno poboljšale.

„Kada je u pitanju turizam, mi smo imali prošle godine 14 miliona stranih turista od kojih smo zaradili osam milijardi EUR. Kada je izvoz u pitanju, izvezli smo 70 odsto u države EU i takođe, počeli smo smanjivati strani dug“, poručio je Grubišić I dodao” postoji i onaj drugi posredni efekt, evo Sporazum Evropske unije sa Kanadom o slobodnoj trgovini sada će hrvatska roba biti znatno konkuretnija.

On je dodao da je blagotvorno djelovanje ali mnogo zavisi i od spretnosti Vlade i provrednih subjekata da se dobro pripreme, da nemaju zakašnjelu reakciju i da unaprijed pripreme da iskoriste blagodeti koje pruža članstvo u EU.