U kancelariji nevladine organizacije ADP ZID se marljivo radi. Uz masku i distancu, kolege zajedno pripremaju nove projekte koji će krenuti na jesen. Jedan od njih je i Vukašin Rakočević, koji se upravo sprema da ode na važan sastanak.

Zatekli smo ga dok se priprema da svojim električnim trotinetom ode na drugi kraj grada, gdje je sastanak zakazan. Objašnjava nam da je riječ o timskom trotinetu, koji koriste sve kolege po potrebi: kada idu na sastanak, završavaju administrativne obaveze ili kupuju doručak za cijeli tim. Zanimljiva je činjenica da je u pitanju ručno pravljeni električni trotinet, a njegov tvorac je upravo naš sagovornik.

„Kako su električni trotineti postajali sve popularniji, došli smo na ideju da nabavimo jedan za naš tim. Kod kupovnih trotineta postoji ograničenje u nosivost i nemaju dovoljno snage za osobe koje su više ili teže od prosjeka. Zato sam odlučio da napravim jedan testni model, koji može da izdrži osobu do 150kg i da se pritom kreće bez poteškoća. Jedan od uslova je bio da moj kolega Igor, koji je visok 203cm, može da vozi taj trotinet“, objašnjava nam Vukašin.

Tokom pravljenja električnog trotineta poslužilo mu je iskustvo koje je stekao prošle godine kada je napravio prvi električni longboard u Crnoj Gori. Longboard podsjeća na skateboard, ali je veći, brži i stabilniji.  Djelove za električni trotinet je nabavio iz Holandije, Amerike i Kine.

„Prvo je bilo važno napraviti spisak svih komponenti, pa onda naći sve prodavce i dostaviti uspješno sve djelove u Crnu Goru. Nakon što su djelovi stigli, trebalo mi je nekih sedam dana da sastavim sve. Najviše vremena mi je oduzelo sastavljanje baterije, jer to iziskuje dosta proračuna, lemljenja, i testiranja, prije nego što se ta baterija finalno uklopi u sami trotinet“, objašnjava Vukašin proces stvaranja električnog trotineta.

Da bi kolege imale pregled dok se voze, Vukašin je instalirao i ekran, na kojem se očitava brzina, nivo baterije, pređeni kilometri… Ponosan je na maksimalnu brzinu ovog trotineta od 60km/h i što sa jednim punjenjem može da pređe oko 20 km.

„Vožnja električnog trotineta pruža veliko zadovoljstvo, a uz to štedi vrijeme i novac. Sa njim se brzo stiže, lak je za ponijeti, ne brinete o parkingu, ne čekate taksi i što je sada najvažnije – dok vozite trotinet, ne možete dobiti koronu“, navodi Vukašin sve prednosti ovog alternativnog načina prevoza.

Ipak, poručuje da vožnju električnim trotinetom ne treba olako shvatiti. Potrebno je steći određene vještine, ovladati „vozilom“, pa tek onda izaći na ulicu.

„Dobra vijest je što se, makar u Podgorici, gradi sve više biciklističkih staza i što se popravljaju ulice, tako da vožnja električnim trotinetom postaje sve bezbjedniija“, kaže naš sagovornik.

A da li postoje propisi koji regulišu vožnju električnih trotineta, provjerili smo sa Stefanom Bulatovićem iz nevladine organizacije Biciklo.me.

Električni trotineti su alternativno prevozno sredstvo koje je praktično i efikasno, ali kojim se mora upravljati odgovorno. Trotineti još uvijek nisu prepoznati u odgovarajućim zakonskim propisima, prije svega u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, zbog čega često postoji konfuzija oko toga kuda i na koji način treba da se kreću. Mi očekujemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova u najskorijem roku pokrene izmjene i dopune pomenutog zakona, kako bi se kretanje trotinetom regulisalo na odgovarajući način, a naša organizacija je spremna da pruži svaku stručnu pomoć“, kaže Stefan.

Sa Vukašinom i Stefanom smo razgovarali povodom Evropske sedmice mobilnosti, koja je u toku. Cilj kampanje Evropska nedjelja mobilnosti, koja se organizuje svake godine od 2002., je poboljšanje javnog zdravlja i kvaliteta života, promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Ovogodišnja tema je Mobilnost za sve bez štetnih gasova. Tema odražava ambiciozni cilj Evropske komisije da Evropa postane karbon neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen-dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promjena.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti 2020 naglašava se važnost pristupačnosti prevoza bez emisija i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve. Stoga, ova kampanja podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja karbonski neutralnog kontinenta.

U skladu sa tim, i Vukašin ima poruku za kraj.

„Možda bi i druge firme mogle da slijede primjer ADP Zid, da svojim zaposlenima omoguće  korišćenje ovakvih transportnih sredstava i time doprinesu njihovoj popularizaciji, a tako i smanjenju saobraćajnih gužvi i zagađenju“.