Obilježavajući kraj nedjelje mobilnosti EU info centar je organizovao predavanje o bezbjednoj vožnji bicikla u osnovnoj školi “Savo Pejanović“ u Podgorici. Na poziv EU Info Centra odazvali su se i učenici osnovne škole “Sutjeska“ pa su mališani uzrasta od devet do trinaest godina imali mogućnost da dosta toga čuju a ponešto i nauče.

Stefan Bulatovic, član udruženja Biciklo.me, djeci je održao predavanje o pravilnoj upotrebi i održavanju bicikla. Kazao je da je Podgorica grad u kojem su rijetki dani kada se ne može voziti biciklo. Bulatović je iskoristio priliku da djecu upozna sa tipovima bicikala i sa načinima na koje se biciklo može opraviti.

“Vožnja biciklom nije samo način da se pređe određena razdaljina, to je i životni stil koji nam omogućava da budemo prijatelji prirode, da vodimo računa o svom okruženju jer biciklo ne zagađuje prirodu. Na kraju, vožnja biciklom prija našem zdravlju tako da svi koji to mogu, treba da koriste bicikl kao prevozno sredstvo.“kazao je Bulatović.

A koristiti biciklo kao prevozno sredstvo znači učestvovati u saobraćaju. Saobraćaj ima svoja pravila koja se moraju poštovati. Bezbjednost na prvom mjestu, kazao je djeci policajac Miljan Golubović koji je predstavljao Upravu policije na ovom događaju.

Golubović je djecu upoznao sa osnovnim pravilima saobraćaja i skrenuo im pažnju šta se sve očekuje od biciklista. “Bicikl se samostalno može voziti kad imate 12 godina. To jeste, sa 12 godina možete samostalno učestvovati u saobraćaju vozeći biciklo.“ kazao je Golubović.

Golubović je objasnio razlike u pravilima vožnje bicikla kada postoji biciklistička staza i kada je nema. Objasnio je načine prelaska kolovoza i obaveze koje biciklista ima prema pješacima na pješačkom prelazu ali i prema automobilima kada prelazi ulicu.

 

Djeca su pokazala veliko znanje kada su u pitanju pravila saobraćaja. Većina ih vozi biciklo, što u pratnji roditelja što samostalno. Kažu da svi nose kacige iako to nije propisano zakonom. Znaju da je bezbjednost prvi uslov da bi se uživalo u svemu što vožnja bicikla njihovim gradom može da pruži.