Podgorica, 14. jun 2018. – Crna Gora je finalizovala i predala pregovaračku poziciju za poglavlje 27. Međutim, kako poručuju iz Koalicije 27 posao tek predstoji. Na završnoj konferenciji u EU info centru predstavnici članica Koalicije su još jednom ponovili da životna sredina i poglavlje 27 treba da budu prioritet vlade kako bi se spriječile kasnije negativne posljedice za Crnu Goru.

Predstavnici nevladinih organizacija Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica , Društvo mladih ekologa i Zelena akcija iz Zagreba sumirali su rezlatate rada Kolaicije 27. Ipak, mnogi problemi sa početka rada ostali su neriješeni i na kraju.

„Naša koalicija je posebnu zabrinutost ispoljila zbog značajnog kašnjenja sa zaštitom Ulcinjske solane, koja poslije velikog broja konferencija, događaja, obećanja i studija – nije zaštićena. Posebno smo izrazili zabrinutost zbog brojnih infrastrukturnih planova koje su predviđeni u zaštićenim i područijima velike biodivezitetske vrijednosti, kao što je i danas aktuelni projekat izgradnje Porto Skadar Lake na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero,“ rekla je Jelena Marojević Galić iz Grin houma.

Marojević je podsjetila na ključne uslove koje bi nadležni trebalo da ispune: „Potrebna je izgradnja kapaciteta, unapređenje inspekcijiskih službi kao i pronalaženje modela za finansiranje pregovora u okviru poglavlja 27“.

Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije iz Hrvatske objasnila je, na primjeru svoje zemlje, šta znači ne ispunjavanje obaveza u predspristupnom periodu.

„Ono što slijedi su kazne. Mislim da je dosta bitno da Koalicija 27 koristi taj argument za svoja nastojanja da taj predpristupni period bude bolji za Crnu Goru. Znači da se direktive uključe u vaše zakonodavstvo u najboljoj i najvećoj mjeri. I da primjena tih različitih postupaka počne jako dobro. Zato što kad se jednom uđe u Evropsku uniju, EU će naplatiti to što njena članica nije dobro postupila, recimo u području upravljanja otpadom, to što ste zakasnili i nijeste primjenili što je trebalo.“

Pet godina nakon ulaska u EU Hrvatska se suočava sa posljedicama neprimjene direktiva. Zagreb očekuje plaćanje penala.

„Protiv Hrvatske se vodi nekoliko procedura, za neka područja, posebno otpad, vode i zaštita prirode se samo čekao taj ulazak da se pokrenu ti vrlo ozbiljni postupci koji će Hrvatsku koštati itekako puno novaca“, rekla je Gracin.

Nevladine organizacije Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Sjeverna zemlja, Društvo mladih ekologa Nikšić i Zelena akcija/Friends of the Earth iz Hrvatske realizuju projekat „Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“ koji je podržala Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Koalicija je zamišljena kao otvorena platforma za zajedničko praćenje i učešće organizacija civilnog društva u procesu zastupanja i promovisanja evropskih tekovina u oblasti životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori koja će kroz svoje djelovanje doprinijeti kvalitetu i transparentnosti pregovaračkog procesa, a dugoročno gledano i izgradnji institucija koje brinu o stanju životne sredine