Motika i pastirska odjeća danas nisu popularni u Crnoj Gori, iako mogu donijeti lijepu zaradu, a time i kvalitetniji život. Ovakav način razmišljanja se može promijeniti daljim razvojem ruralnih područja. Kroz program zvučnog imena IPARD – Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, Evropska unija će u Crnu Goru uložiti 39 miliona eura. Ukupna vrijednost projekta je više od 70 miliona eura, a preostala sredstva obezbijediće država i poljoprivrednici.

Rezultati prvog IPARD javnog poziva, vrijednog 12,5 miliona eura, predstavljeni su u petak 22. januara na Cetinju. Ukupno 21 privrednik iz Bara, Bijelog Polja, Budve, Cetinja, Mojkovca, Nikšića, Podgorice i Pljevalja, dobio je novac za projekte iz sektora prerade mesa, voća i povrća, mlijeka i vinarstva.

Zahvaljujući ovoj investiciji biće otvoreno 85 novih radnih mjesta, a zadržano 786 postojećih. Osim toga, projekti će obezbijediti preradu novih 15 miliona litara mlijeka, proizvodnju 5 miliona kilograma mesnih prerađevina, 700 tona pršuta i 150 000 litara vina.

Od 12,5 miliona eura, gotovo polovina su bespovratna sredstva. Odabranim privrednicima EU daje 3,9 miliona eura, a država 1,3 miliona.

Riječ je o zajedničkoj podršci EU i Crne Gore razvoju ruralnih područja, povećanju konkuretnosti poljoprivredne proizvodnje i usvajanju visokih standarda za održivo korišćenje zemljišta, bezbjednost hrane i bolji pristup tržištu EU, kazao je Herman Špic, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Podgorici.

„Zajedno smo jači. Siguran sam da ćemo zajedno značajno doprinijeti razvoju poljoprivrede i da će stanovništvo u ruralnim područjima imati značajne koristi“, kazao je predstavnik Delegacije EU.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je istakao da početak korišćenja sredstava iz IPARD programa predstavlja početak velikog investicionog zamaha u crnogorskoj poljoprivredi.

„Pred nama je godina u kojoj će crnogorska poljoprivreda značajno osnažiti kapacitete i u primarnoj proizvodnji i u preradi, uz izdašnu bespovratnu podršku evropskih fondova i Vlade Crne Gore“, kazao je Simović.