Podgorica, 21. mart 2017. – U maju će biti otvoren drugi poziv u okviru Interreg Dunavskog programa saradnje 2014- 2020, u kojem će biti opredijeljeno 60 miliona eura za projekte koji imaju za cilj jačanje transnacionalne saradnje između regiona i zemalja učesnica, prije svega u oblastima inovativnog i društveno odgovornog djelovanja, ekološkog i kulturnog djelovanja i bolje povezanog i energetski odgovornog regiona. Svi zainteresovani za učešće u programu detalje su mogli čuti na prezentaciji Programa u Eu info centru.

“Dunavski transnacionalni program podržava transnacionalnu saradnju partnera iz država, odnosno regiona EU i država korisnica Ipe, u cilju jačanja konkurentnosti Dunavskog regiona, na kojem danas živi 114 miliona stanovnika. U programu učestvuje devet zemalja članica Evropske unije i tri zemlje korisnice Ipe, među kojima su Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina, kao i dvije zemlje korisnice instrumenta Evropskog susjedstva, Ukrajina i Moldavija.” rekao je ministar evropskih poslova Andrija Pejović.

Ukupan budžet Programa iznosi 263 miliona eura, od čega 202 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, 19.8 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu podršku, dok je preostali iznos obezbijeđen kroz nacionalno sufinansiranje. Krajnji cilj ovog programa jeste doprisnos dugoročnom razvoju Dunavskog regiona i jačanje transnacionalne saradnje između regiona i zemalja učesnica.

“Osim finansijske podrške koja je obezbijeđena kroz ovaj program, građani će osjetiti i brojne druge dobrobiti, imajući u vidu da su projektne inicijative usmjerene ka rješavanju zajedničkih problema regiona, kao i da one doprinose društvenom i ekonomskom razvoju, podstiču zapošljavanje i omogućavaju nesmaten protok i razmjenu informacija, koje polaze od država Unije ka državama u procesu pristupanja”, objasnio je Pejović

Ministar je, takođe, predstavio osam projekata iz prvog Poziva u kojima učestvuju crnogorski partneri. Istakao je da je, od ukupne vrijednosti projekata koja je iznosila 15 miliona eura, za sedam crnogorskih partnera opredijeljeno 725 hiljada eura, za projekte kroz crnogorske institucije i njihovi evropski partneri zajednički doprinose dugoročnom razvoju Dunavskog regiona kroz prioritetne tematske oblasti kao što su inovativno i društveno odgovorno djelovanje, ekološko i kulturno odgovorno djelovanje, dobro upravljanje Dunavskim regionom i njegova povezanost. Načelnica Odsjeka za primjenjenu meteorologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, Mirjana Ivanov, govorila je o iskustvima te institucije u okviru prvog Poziva.