Podgorica, 16. septembar 2016. – Proizvodnja i plasman proizvoda od ljekovitog bilja , pokretanje agencije za studentske poslove ili fonda za studentske preduzetničke ideje bila su neka od idejnih rješenja koje je iznjedrila radionica na temu većeg zapošljavanja mladih, koja je održana u EU Info centru.

Radionicu je organizovala Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid u okviru regionalnog projekta „Regionalna platforma organizacija civilnog društva za zagovaranje socijalnih inovacija u oblasti zapošljavanja mladih koji su u riziku od socijalnog isključenja“, a koji je dio evropskog međunarodnog projekta „RESTART- Rethinking, Assessing, Activating and Evaluating Youth Organizations“.

Projekat RESTART usmjeren je na iznalaženje novih metoda za povećanje učešća mladih u društvenopolitičkom životu na lokalnom nivou, primjeni sistema garancije kvaliteta i neformalnom obrazovanju u lokalnim zajednicama.

Iako bi mladi trebalo da budu kreatori društvenih promjena, u Crnoj Gori je problem njihova nezaposlenost, a budući da na prvo zaposlenje čekaju u prosjeku oko 3 godine, mladi su u riziku od socijalnog isključenja. Zato je radionica u Podgorici bila posvećena politikama zapošljavanja u Crnoj Gori, društvenim inovacijama i načinima na koje one mogu dovesti do pozitivnih promjena u društvu i, između ostalog, povećanju zapošljivosti mladih.
Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.