Samo nas jedan dan dijeli od globalnog sastanka na vrhu i koncerta koji organiziraju Evropska Komisija i organizacija Global Citizen. Tom zajedničkom globalnom inicijativom prikupiće se dodatna sredstva za razvoj i univerzalnu primjenu vakcina, testova i načina liječenja od koronavirusa.

“Pandemiju ćemo okončati tek kad je iskorijenimo u svakom ćošku svijeta. Da bismo u tome uspjeli, moramo se brže i više nego ikada prije angažovati u proizvodnji vakcina. Vakcina mora biti i finansijski pristupačna. Zadatak tako velikih razmjera možemo obaviti samo ujedinjenim snagama. Zbog toga smo se povezali sa organizacijom Global Citizen i umjetnicima. Vjerujem u njihovu moć povezivanja i mobilizovanja ljudi i pokretanja promjena. Stoga nas pratite sjutra i doprinesite izgradnji zajedničke budućnosti slobodne od koronavirusa.” kazala je Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na koncertu će nastupiti sljedeći izvođači: Chloe x Halle, Christine and the Queens, Coldplay, For Love Choir, J Balvin, Jennifer Hudson, J’Nai Bridges i Gustavo Dudamel, Los Angeles Philharmonic & YOLA (Youth Orchestra Los Angeles), Justin Bieber i Quavo, Lin-Manuel Miranda i odabrani članovi produkcije Original Broadway Production of HAMILTON uz nastup Jimmyja Fallona & The Roots te Miley Cyrus, Shakira, Usher i Yemi Alade.

Na sastanku na vrhu uoči koncerta koji možete pratiti na internet stranici inicijative za globalni odgovor na koronavirus govoriće generalni sekretar Ujedinjenih Nacija António Guterres, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Solberg i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson.

U razgovor će se uključiti svjetski čelnici, umjetnici i zagovornici, kao što su Nikolaj Coster-Waldau, Miley Cyrus, Angelique Kidjo i Ken Jeong. Na sastanku na vrhu sudjelovaće i stručnjaci i predvodnici javnog mnijenja, kao što su Brittany Packnett Cunningham, Melinda Gates, dr. Vin Gupta, predsjednik NAACP-a Derrick Johnson, izvršna direktorica organizacije UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, Eddie Ndopu, Kate Upton i Justin Verlander.

Informacije o mogućnosti praćenja koncerta dostupne su ovdje, kao i popis pjesama na platformi Spotify. Koncert će se prenositi i uživo na internet stranici inicijative za globalni odgovor na koronavirus i na globalnim platformama kao što su Apple Music i aplikacija Apple TV, Beats 1, Brut, Deezer, Insight TV, NBC News Now, The Roku Channel, TIDAL, Twitch, Twitter, Vodafone i Vodafone TV, Vogue Paris, Yahoo! i YouTube.

KONTEKST

Kampanja “Globalni cilj:zajedno za budućnost” pokrenuta je 28. Maja pod pokroviteljstvom predsjednice Ursule von der Leyen. Riječ je o kampanji koju su podržali Fondacija Bloomberg Philanthropies, Fondacija Billa i Melinde Gates i organizacija Wellcome Trust i kojoj je svrha ublažavanje posljedica pandemije za najranjivije zajednice, osiguravanje pravednog pristupa cjenovno pristupačnim tehnologijama za borbu protiv koronavirusa za sve i jačanje zdravstvenih sistema širom svijeta.