Evropska komisija je tokom donatorske konferencije za globalni odgovor na korona virus obezbijedila 7,4 milijarde eura, što je jednako 8 milijardi dolara, koje su se donatori iz cijelog svijeta obvezali da će donirati. To uključuje Komisijinu donaciju od 1,4 milijarde eura. Time je gotovo ostvaren početni cilj od 7,5 milijardi eura i solidno je polazište za donatorski maraton na svjetskom nivou, koji počinje danas. Cilj je prikupiti značajna finansijska sredstva kako bi se osigurao zajednički razvoj i univerzalna primjena dijagnostike, načina liječenja i vakcine protiv korona virusa.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen izjavila je: „Danas je svijet pokazao izvanredno jedinstvo za opše dobro. Vlade i globalne zdravstvene organizacije udružile su snage u borbi protiv korona virusa. Zahvaljujući toj predanosti na dobrom smo putu da razvijemo, proizvedemo i omogućimo vakcinu za sve. Međutim, to je tek početak. Moramo nastaviti ulagati napore i biti spremni povećati svoj doprinos. Donatorski maraton će se nastaviti. Vlade, civilno društvo i ljudi širom svijeta moraju da se uključe u globalnu mobilizaciju nade i odlučnosti.“

Donatorsku konferenciju zajednički su organizovale Evropska unija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija (koja će uskoro predsjedavati G20), Japan, Kraljevina Saudijska Arabija (koja predsjedava G20), Norveška, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Inicijativa je odgovor na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na globalnu saradnju radi ubrzanog razvoja, proizvodnje i pravednog pristupa novim ključnim zdravstvenim tehnologijama za borbu protiv korona virusa na svjetskom nivou. Inicijativa za globalni odgovor na koronavirus sastoji se od tri partnerstava za testiranje, liječenje i prevenciju, koji se temelje na jačanju zdravstvenih sistema.

Aktualni donatorski maraton

Danas smo postigli nešto izvanredno, ali i započeli mobilizaciju više resursa. Početni cilj od 7,5 milijardi eura neće biti dovoljan da se osigura distribucija zdravstvenih tehnologija za borbu protiv koronavirusa širom svijeta, jer to podrazumijeva znatne troškove proizvodnje, nabavke i distribucije.

Kako bi pomogla da se ostvare ciljevi globalnog odgovora na korona virus, Evropska komisija se obvezuje na jednu milijardu eura u obliku bespovratnih sredstava i 400 miliona eura u jamstvima za zajmove preoblikovanjem prioriteta programa Horizon 2020 (jedna milijarda eura), mehanizma RescEU (80 miliona eura), Instrumenta za hitnu podršku (150 miliona eura) i vanjskih instrumenata (170 miliona eura).

CEPI-ju će se donirati 100 miliona eura, a Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 158 miliona eura. Pozivi na podnošenje prijedloga koje financira EU i budući projekti u okviru programa Horizon 2020 biće usklađeni s ciljevima tri partnerstava i podlijegaće otvorenom pristupu podacima. Finansiranje u okviru mehanizma RescEU biće namijenjeno nabavci, stvaranju zaliha i distribuciji vakcine,  terapeutika i dijagnostike.

Donatori se pozivaju na nastavak učešća u globalnom odgovoru na korona virus, pri čemu mogu odabrati za koji prioritet žele donirati – testiranje, liječenje ili prevenciju. Mogu donirati i horizontalnom sistemu globalnog odgovora na korona virus, čiji je cilj pomoći zdravstvenim sistemima u svijetu da se nose s pandemijom. Komisija će uskoro objaviti raspodjelu iznosa koji je danas prikupljen i koliko će sredstava biti namijenjeno vakcinama, terapeuticima, dijagnostici i jačanju zdravstvenih sistema u vezi s bolešću COVID-19.

Kontekst

Globalni odgovor na koronavirus temelji se na obvezi koju su čelnici grupe G20 preuzeli 26. marta. Vodeći se vizijom svijeta, bez ljudske patnje i zaštićene+og od razornih društvenih i ekonomskih posljedica koronavirusa, inicijatorska grupa globalnih zdravstvenih aktera pozvala je na globalno djelovanje u cilju ubrzanog razvoja, proizvodnje i pravednog globalnog pristupa novim ključnim zdravstvenim tehnologijama za borbu protiv korona virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i inicijatorska grupa učesnika u zdravstvu 24. aprila započele su suradnju za ubrzani razvoj, proizvodnju i pravedan globalni pristup alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 – ACT Accelerator. Zajedno su objavile poziv na djelovanje. Evropska komisija odgovorila je na taj poziv udruživanjem snaga s globalnim partnerima, kako bi se od 4. maja 2020. organizirala donatorska konferencija – inicijativa za globalni odgovor na korona virus.