U prostorijama Eu Info centra, u okviru šeste manifestacije „Dani Austrije u Crnoj Gori“,  otvorena je izložba „ Frojd na kauču“. Ove godine se obilježava 160. godišnjica rođenja jednog od najznačajnijih mislilaca 20. vijeka i utemeljivača psihoanalize, Austrijanca Sigmunda Frojda. Povodom 150-godišnjeg jubileja je 2006. godine nastala izložba nazvana „Na kauču“, koju je kompilirao Muzej Sigmunda Frojda, uz podršku Austrijskog saveznog ministarstva saveznih poslova. Postavka je premijerno prikazana u Njujorku.

„80 Karikatura iz „Njujorkera“ prikazuju bradatog psihoanalitičara, čija diploma visi na zidu ordinacije, i naravno neizbježni kauč, a ne smijemo zaboraviti ni neurotične pacijente“, rekao je na ceremoniji otvaranja ambasador Austrije u Crnoj Gori Johann Fröhlich u EU Info centru.

Frojdovski lapsus, Edipov kompleks, eros kao glavna motivacija ljudskih aktivnosti – čuveni psihoanalitičar Sigmund Frojd je definisao Podsvjesno kao značajan  psihološki element i time postavio temelje savremene psihoanalize.

Svijetu poznat kao psihoanalitičar, Sigmund Frojd, jedan od najvećih majstora njemačkog jezika, u svom djelu “Humor i njegov odnos prema podsvjesnom” iz 1905. godine – koje je bilo i ostalo kapitalno djelo iz ove oblasti – opisao je sposobnost humora i izazivanje smijeha, koja se bazira na tehnikama, koje skreću pažnju sa zabranjenih, neugodnih, cenzurisanih misli, uglavnom agresivne ili seksualne prirode.

Pored crteža, ljubitelji umjetnosti, i to sedme, imaće priliku da pogledaju dva austrijska filma , inspirisana Frojdom. Prvi film frojdovskog naslova „Superego i Ti“ je komedija u austrijsko-njemačkoj koprodukciji. Opisuje muke koje zbog senilnosti i kuhinjske fobije muče visokonadarenog i čuvenog psihologa, kao i lik sitnog prevaranta, koji u staračkom domu traži rješenje svojih finansijskih problema. Drugi film „Tamna dolina“ je 2014. godine bio kandidovan za Oskara u kategoriji najboljeg inostranog filma. Radnja filma, koji predstavlja mješavinu rodoljubnog filma i  vesterna, odvija se u zabačenoj alpskoj dolini, dolini osvete, krajem XIX vijeka.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.