Evropska unija u Crnoj Gori poklonila je Prijestonici Cetinje svih 33.500 sadnica cvijeća, koje su u formi cvjetnog tepiha protekla tri dana krasile dvorski trg u tom gradu. Prijestonica Cetinje organizovala je akciju sadnje, tokom koje su učenici osnovnih škola „Lovćenski partizanski odred“ i „Njegoš“ posadili cvijeće u istorijskom dijelu grada. Akciju nastavljaju i narednih dana, kada će cvijeće sa cvjetnog tepiha ukrasiti dvorišta lokalnih institucija, škola i vrtića.

Evropska unija u Crnoj Gori postavila je cvjetni tepih na Cetinju povodom Dana Evrope.  Tepih površine 230 metara kvadratnih inspirisan je motivima cvijeća na parketu u samom dvorcu, čime su spojili crnogorsku i tradiciju Evropske unije. Naime, svake druge godine sličan cvjetni tepih većih dimenzija, krasi glavni gradski trg u Briselu.

„Kombinovanje crnogorske i briselske tradicije je simboličan spoj, koji predstavlja naše prijateljstvo, partnerstvo i svijetlu zajedničku budućnost. Drago nam je da će cvjetni tepih, koji nosi takvu simboliku, nastaviti da živi“, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Cvjetni tepih je za tri dana obišlo na stotine Cetinjana i turista. Gradonačelnik Prijestonice  Nikola Đuraškovića, koji je i sam učestvovao u današnjoj akciji sadnje, kazao je da je ovo veoma važan praznik za Cetinje.

,,Posebno nam je drago što smo ove godine Dan Evrope proslavili zajedno sa Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori. Cvjetni tepih je uljepšao Dvorski trg, a nakon današnje akcije cvijeće koje ga je sačinjavalo nastaviće da uljepšava zelene površine širom grada“, istakao je gradonačelnik Đurašković.

U „tkanju“ cvjetnog tepiha, Evropska unija u Crnoj Gori je, pored Prijestonice Cetinje, imala pomoć i drugih partnera, među kojima su banke Erste, Crnogorska komercijalna banka, Addiko i NLB, lanac marketa IDEA, kompanije Air Montenegro i Ina, Nacionalna turistička organizacija, hoteli Regent i Hilton.

Danas počinje nagradna online igrica, u petak koncert u Podgorici

Cvjetni tepih jedna je od aktivnosti, koju EU info centar i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizuju tokom maja – Mjeseca Evrope. Danas počinje popularna nagradna online igrica „EU na dlanu“, dostupna na sajtu www.eunadlanu.me, u okviru koje možete da osvojite zanimljive nagrade. U petak 13. maja na Trgu Argentina u Podgorici organizuju veliki koncert, na kojem će nastupiti Who See, Buč Kesidi i Vojko V. Ulaz na koncert je slobodan. Najviše aktivnosti planirano je u Evropskoj kući, koja će svoja vrata otvoriti posjetiocima sredinom maja.