Evropska komisija odlučila je da napravi stratešku zalihu medicinske opreme – rescEU, kako bi pomogla zemljama članicama Mehanizma civilne zaštite EU da se izbore sa pandemijom COVID-19. Zalihe medicinske opreme podrazumijevaju respiratore, maske za višekratnu upotrebu, vakcine i druge terapije, kao i laboratorijski materijal.

RescEU je dio Mehanizma civilne zaštite EU, osnovanog 2001. godine, kako bi jačao saradnju država učesnica u oblasti civilne zaštite, u cilju poboljšanja prevencije, spremnosti i reagovanja na katastrofe. Pored država članica EU, u Mehanizmu učestvuje i Crna Gora od 2014. godine, kao i Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska.

„Sa prvom ikad zajedničkom evropskom rezervom medicinske opreme za hitnu pomoć, mi smo solidarnost EU sproveli u djelo. Od toga će korist imati naše države članice i svi naši građani. Pomaganje drugima je jedini put kojim idemo naprijed”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako funkcioniše rescEU zaliha? Domaćin skladišta će biti jedna ili više država članica. Država domaćin će biti odgovorna za nabavku opreme, dok će Evropska komisija finansirati 90% zaliha. Koordinacioni centar za hitne slučajeve upravljaće distribucijom opreme kako bi osigurao da ona ide tamo gdje je najpotrebnije. Početni budžet EU za zalihe je 50 miliona eura.

“EU preduzima korake kako bi državama stigla dodatna oprema. Zalihe će biti iskorišćene za podršku državama članicama koje se suočavaju sa nedostatkom opreme potrebne za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih radnika i pomoć za usporavanje širenja virusa. Naš plan je da napredujemo bez odlaganja”, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lezarčič.

Ova mjera stupa na snagu danas – petak, 20. mart. Država članica koja želi da ugosti zalihe resceEU-a može konkurisati za direktno odobrenje od Evropske komisije. Direktna donacija pokriva 90% troškova zaliha, a preostalih 10% snosi država članica.

Pozadina

Od svog osnivanja 2001. godine, Mehanizam civilne zaštite EU odgovorio je na preko 330 zahtijeva za pomoć unutar i izvan EU. Mehanizam posjeduje avione za zaštitu od požara i helikoptere, a kada nivo vanrednog stanja prevaziđe mogućnosti reagovanja u nekoj državi, ona može zatražiti pomoć putem Mehanizma.