Evropska komisija i Austrija danas najavljuju sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv kovida-19 za Zapadni Balkan. Evropska komisija finansira isporuku 651 hiljada doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti podijeljene uz podršku Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Ključno je svuda ubrzati kampanje vakcinacije. Srećna sam što mogu da najavim da smo osigurali doze za podršku vakcinacije zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu. Evropska unija stoji uz partnere u regionu, koji u nama vide podršku. Želim da zahvalim Austriji što je omogućila ovaj transfer, pokazujući svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom“, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU će isporučiti spasonosne vakcine za Zapadni Balkan. Podršku pružamo od početka pandemije kovida-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika u regionu koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji”, dodao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

„Glavni je prioritet da vakcine protiv kovida-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope. U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni”, naglasio je austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg.

Austrija je dijeljenje ovih vakcina omogućila kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Komisija usvojila u decembru 2020. kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih prema unaprijed utvrđenim ugovorima EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana. Raspodjela između zemalja biće zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizujući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.

Kontekst

Evropska komisija se zalaže za vakcinaciju svih kojima je vakcina potrebna, bilo gdje u svijetu. Zbog toga se odmah odazvala na poziv Svjetske zdravstvene organizacije na akciju, te pomogla da se, od 4. maja 2020, prikupi gotovo 16 milijardi eura u okviru Globalnog odgovora na koronavirus, globalne inicijative za univerzalni pristup testovima, liječenju i vakcinama protiv koronavirusa, te za globalni oporavak.

Instrument KOVAKS je temeljna komponenta koja se odnosi na vakcine u okviru Akceleratora za pristup alatima u borbi protiv kovida-19 (ACT), odnosno globalnoj saradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa testovima, liječenju i vakcinama protiv kovida-19. EU i njene države članice su do sada najavile 2,47 milijarde eura podrške za KOVAKS. KOVAKS namjerava da do kraja 2021. nabavi 2 milijarde doza, uključujući preko 1,3 milijarde doza za zemlje u razvoju.

Pored toga, Strategija EU za vakcine takođe doprinosi naporima globalne solidarnosti. EU je uložila blizu 3 milijarde eura za predfinansiranje proizvodnje vakcina kroz ugovore o avansnoj kupovini zaključene s farmaceutskim kompanijama. Ovi ugovori državama članicama EU pružaju mogućnost preprodaje, doniranja ili prenosa partnerskim zemljama.

Komisija je 19. januara predložila uspostavljanje mehanizma EU za dijeljenje vakcina, koji će obratiti posebnu pažnju na Zapadni Balkan, susjedstvo EU i Afriku, i koji će koristiti prije svega zdravstvenim radnicima i ranjivoj populaciji.

EU je od početka krize hitro djelovala kako bi podržala partnere sa Zapadnog Balkana, mobilizujući vrlo značajan paket od 3,3 milijarde eura za pomoć u rješavanju neposredne zdravstvene krize i ublažavanju društveno-ekonomske krize. Nedavno, u oktobru 2020, Komisija je predstavila i Ekonomski i investicioni plan vrijedan do 9 milijardi eura, kako bi podstakla dugoročni oporavak Zapadnog Balkana i približavanje EU.