„Moje iskustvo volontiranja je jedno od najljepših dosadašnjih iskustava…“

„Moj život se promijenio, u svakom pogledu…“

„Iskustvo učešća u programima EU će uvjek imati posebno mjesto u mom srcu i životu…“

Ovako mladi iz Crne Gore, koji su bili volonteri na programu Evropska inicijativa za solidarnost, u jednoj rečenici opisuju svoje iskustvo. Ako su te privukle njihove riječi, u nastavku teksta donosimo volonterske priče iz Slovenije, Italije, Hrvatske i Švajcarske, kao i objašnjenje kako možeš da se prijaviš i postaneš volonter u jednoj od zemalja članica Evropske unije.

To je moguće kroz program „Evropska inicijativa za solidarnost“, koji je namijenjen mladima od 18 do 30 godine, bez obzira na to da li studiraju. Konkursi za volotiranje u različitim organizacijama širom Evropske unije dostupni su na sajtu ovog programa tokom cijele godine. Pored toga što ćete steći jedinstveno profesionalno i životno iskustvo, važno je napomenuti da su u okviru volonterskih projekata pokriveni troškovi avionske karte, smještaja, osiguranja i kursa jezika, a mjesečno se dobija i džeparac koji može pokriti ostale troškove života u inostranstvu.

Sve to bilo je dovoljno za Katarinu Ćetković da se 2012. prijavi za volontiranje u Italiji, gdje je odabrala projekat fokusiran na ekologiju. Sa kolegama je pravila različite stvari od recikliranog materijala.

„Prijavila sam se, jer sam željela da steknem nova znanja i vještine, upoznam nove ljude i proputujem. Poučena prvim iskustvom, prijavila sam se za drugi program 5 godina kasnije i otputovala u Sloveniju. Moj glavni motiv bio je da dokažem sebi da mogu sama da se snađem u nepoznatom okruženju, uprkos svom invaliditetu.“

Katarina je slabovida osoba, koja je zahvaljujući ovom programu Evropske unije stekla profesionalno i životno iskustvo u inostranstvu.

“Kada govorimo o prilagođenosti programa i projekata, moram reći da sam zadovoljnija sa iskstvom u Sloveniji, gdje su mentori dali sve od sebe da se ne osjećam u nepovoljnijem položaju ili drugčije od drugih učesnika. I kada nešto zbog svog invaliditeta ne bih mogla da radim, oni bi dali sve od sebe da mi nađu zadatak koji bi bio isto tako koristan. Cijelokupnom doživljaju bi doprinijeli i ostali volonteri koji su mi bili kao druga porodica”, objašnjava Katarina.

Pozitivna iskustva dijeli i Milica Radojević, koja je volontirala u Bazelu u Švajcarskoj, od marta 2015. do mart 2016. godine. Njen projekat bio je vezan za rad sa djecom i omladinom.

„Projekat je bio sličan našem produženom boravku za djecu, gdje su djeca školskog uzrasta mogla besplatno da borave i kvalitetno iskoriste svoje slobodno vrijeme. Radili smo na pripremi radionica edukativnog sadržaja, sportskih manifestacija, zajedničkih radionica kuvanja, šivenja, ručno pravljenog nakita, kampovanja, slikanja…“, objašnjava nam Milica.

Prijavila se nakon što je čula pozitivna iskustva volontera, koje je upoznala na internacionalnom kampu „Eurocamp“.

„Sigurna sam da ovaj program mijenja osobu u pozitivnom smislu. Postajemo mnogo samostalniji, a počinjemo da usvajamo pozitivne osobine drugih naroda. Ne samo da sam uživala radeći na  projektu, već sam iskoristila svoje slobodno vrijeme da obiđem znamenitosti Švajcarske i okolnih zemalja, ujedno stekla neraskidiva prijateljstva“, navodi Milica.

Čedo Velašević učestovao je na različitim kraćim omladinskim projektima, prije nego što je odlučio da se prijavi za duže volontiranje u inostranstvu. Odabrao je susjednu Hrvatsku, gdje se bavio promocijom demokratskih vrijednosti i zdravih stilova života. U razgovoru za EUIC kaže da je u pitanju nezaboravno iskustvo, koje je promijenilo njegov život.

„Mladima se pruža šansa da upoznaju druge krajeve i da vide kako je to živjeti u zemlji koja ima drugu kulturu, druge običaje, a pored toga možete da unaprijedite i znanje drugih jezika. Naučiš živjeti sa ljudima koji nisu kao ti, koji nisu iz tvoje zemlje i taj sami izlazak iz zone komfora je, u jednu ruku interesantan, dok sa druge strane predstavlja veliki izazov za osobu. U mom slučaju, cimeri sa kojima sam živio su bili iz Francuske i Italije, dok je docimerka bila iz Makedonije“, kaže Čedo.

Proces prijave nije bio težak, jer je već imao iskustva u pisanju sličnih prijava, a imao je i veliku pomoć ADP ZID, koji su kontakt tačka za  programe “Erasmus+ Mladi u akciji” i “Evropska inicijativa za solidarnost“.

„Moram naglasiti da je jako dobro organizovana bila edukacija od strane ADP ZID-a, kao i njihova podrška tokom čitavog mog boravka u Hrvatskoj“, prisjeća se Čedo.

Zato smo odlučili i da porazgovaramo sa Mirelom Kalamperović iz ADP ZID, kako bi nam objasnila na koji način projekti u okiru „Evropske inicijative za solidarnost“ funkcionišu u vrijeme korone.

„Pandemija korona virusa je uticala i na implementaciju tekućih i planiranih projekata i aktivnosti u okviru programa, tako da su se određene aktivnosti odvijale online, dok je početak realizacije nekih projekata odložen. U proteklim mjesecima mladi iz EU su uspješno završili volonterske projekte u Crnoj Gori i vratili se u svoje zemlje, ista situacija je i sa mladima iz Crne Gore koji su učestvovali u projektima u inostranstvu, a tokom perioda pandemije su bili bezbjedni, na sigurnom i imali punu podršku uključenih organizacija i Nacionalnih agencija“, objašnjava Mirela.

Iako su okolnosti izazovne, Mirela naglašava da su konkursi za projekte aktivni i da mladi mogu da se prijave za učešće u kratkoročnim i dugoročnim volonterskim projektima.

„Imajući u vidu da postoje određene mjere i restrikcije u međunarodnom saobraćaju za državljane Crne Gore, moramo biti svjesni da sama procedura dobijanja vize i odlazak mladih u ovom momentu zavisi od zemlje do zemlje, istovremeno poštujući sve mjere ograničavanja preduzete na nacionalnom nivou zemalja članica Evropske Unije“, poručila je ona.

Ukoliko ste zainteresovani, važno je znati i ovo: volontiranje može da traje od 2 do 12 mjeseci i pokriva najrazličitije oblasti od kulture, ljudskih prava, medicine, zaštite životne sredine… Projekti treba da odgovore na važne društvene izazove, doprinesu jačanju zajednice, dok istovremeno omogućavaju volonterima da steknu korisno iskustvo, vještine i kompetencije za njihov lični, obrazovni, socijalni, građanski i profesionalni razvoj.