Podgorica, 26. jun 2018. – Od nedelje 1. jula, treći put, Austrija će predsjedavati Savjetom Evropske unije. Ambasadorka Austrije u Crnoj Gori Ana Janković, u okviru panel diskusije “Razovori sa ambasadorima”, koje organizuju Crnogorska panevropska unija i EU info centar, govorila je o prioritetima austrijskog predsjedavanja.

Odnos između Crne Gore i Austrije je odličan, ocjenila je ambasadorka te zemlje u Podgorici Ana Janković. Naredni koraci su, kako je objasnila pronaći još više oblasti za saradnju.
„Dogovorili smo restauraciju dvije autrijske tvrđave kod Kotora. Tako da je naša namjera da pripremimo jednu od njih da bude muzej koji će govoriti o životu pomoraca iz tog vremena, a možda ćemo moći da dobijemo evropska sredstva za to. To je primjer razvoja održivog turizma.“ rekla je Janković.
Predstavnica Austrije kaže da je njen posao u budućnosti napraviti više sličnih koraka.
„Ono na šta prvo pomislimo su ekonosmi odnosi. Razvoj mogućnosti za poslovanje za dvije zemlje u obostranom interesu. Ono što je veoma važno u toj oblasti je pravna sigurnost i uopšte vladavina prava. To je ono što je investitorima najviše potrebno i što treba da garntuje država“ istakla je Janković.
Ambasadarka je objasnila da se u narednom šetomjesečnom periodu Evropska unija suočava sa dva glavna izazova: sa jedne strane to je Bregzit i pregovori za višegodišnji finansijski okvir. Moto austrijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije je: “Evropa koja štiti”. Tako će i prioriteti predsjedavanja biti zaštita u oblasti: migracije, digitalizacije, konkurentnosti i stabilnosti u okruženju.
„Kada je u pitanju digitalna ekonomija neophodan je regulatorni okvir. Nacionalni budžeti moraju da budu zaštićeni od izbjegavanja plaćanja poreza i moraju da garantuju fer uslove svim preduzećima. Predsjedavanje Austrije će nastaviti oporezvanje digitalne ekonomije kako bi se nastavilo oporezivanje profita tamo gdje se taj profit stvara,“ rekla je Janković.
„Najveća migrantska kriza od Drugog svjetskog rata pokazala je koliki je značaj zajadničkog djelovanja u borbi protiv ilegalnih migranata i obezbjeđenja mogućnosti da Evrospka unija djeluje. „ istakla je Janković.
Ambasadorka Austrije se osvrnula i na migrantsku krizu koja pogađa EU i koja sve više utiče na Crnu Goru.
„U centru ovih napornih aktivnosti je reforma zajedničkog sistema azila koja je počela prije nekoliko dana i jačenje evropskih granica i FRONEXa, evropske agencije za granice“.
Evropska unija, kako je istakla Janković, svojim građanima nudi mir, stabilnost i bezbjednost. Sve to je moguće jedino ukoliko u stabilnom okruženju. Janković je ponovila da je evropska perspektiva za budućnost Crne Gore, i ostalih 5 zemlja regiona, potvrđena u Strategiji za Zapadni Balkan.
„Austrija će nastaviti da traži konkretnu evropsku perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Austrija smatra da je Crna Gora najnaprednija, prosto prva u procesu pristupanja, i prepoznajemo napredak koji je napravljen u pregovorima do sada,“ rekla je Janković.
Janković je naglasila da su i dalje ključne oblasti gdje su potrebne reforme: borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranje novca i trgovina ljudima, zaplijena imovine stečene kriminanim aktivnostima.
„Nedavni napadi na novinare nas brinu, ono što je potrebno je bezbjedna klima kako bi mediji bili nezavisni. Potrebna je profesionalizacija i samoregulacija, kao i depolitizacija ovog sektora i poštovanje profesionalnih standarda. Jedna stvar je sigurna: sloboda medija i slobodan rad nevladinog sektora je osnova svake demokratije,“ rekla je Janković.
Ambasadorka je rekla da su konkretne mjere neophodne kada je riječ o reformi javne uprave i jačanju institucija, a ovrnula i na trenutnu političku situaciju.
„Mislim da je odluka nekih opozicionih partija da se vrate u parlament i da dalje rade na reformi pozitivan znak koji Crna Gora šalje inostranstvu, koje je tamo i registrovano i koje se prati sa interesovanjem i zadovoljstvom.“
Predstavnica Austrije u Crnoj Gori je naglasila da je reforma izbornog sistama je od velike važnosti. Kao i da se treba baviti izvještajem misije OEBSa što prije kako bi se povećalo povjrenje u izborni sistem.