Inovatori, startap i proizvođači svih vrsta u Evropi rade na razvoju inovativnih rješenja koja će se kratkoročno primjeniti kako bi se ublažile negativne posljedice krize izazvane koronavirusom. Ovaj rad nadopunjuje ono što istraživači rade u drugim oblastima kao što je iznalazak vakcine. Postoji pet oblasti koje su identifikovane kao ciljevi ovih inovativnih rješenja: zdravlje i medicina, kontinuitet poslovanja, socijalna kohezija, zaštita rizičnih grupa i obrazovanje.

Svi znamo da bolnice i domovi za stare imaju problema sa zalihama zdravstvenog materijala, od respiratora do maski. Kontinuitet poslovanja takođe remeti ekonomiju u mnogim evropskim državama članicama. Studenti prelaze u e-učenje bez prelazne faze. Sva ova pitanja trebaju hitna kratkoročna rješenja koja samo inovatori i startap mogu brzo i efikasno da pruže. Mnogi online hakatoni organizovani su širom Evrope od početka marta. Bilo je hakatona u Estoniji, Finskoj, Poljskoj, Italiji, Belgiji, a mnogo drugih se takođe planira u narednim nedjeljama. Najveći hakathon bio je onaj organizovan u Njemačkoj 20. marta tokom 48 sati sa 42869 učesnika koji su razvili 800 projekata.

Zajedno sa evropskim društvom, Evropska komisija traži rješenja za izazove povezane sa koronavirusom. Između 24. i 26. aprila, organizuje se prvi panevropski hakaton koji se bavi vrlo akutnim problemom COVID-19. Panevropski hakathon #EUvsVirus zajednički je događaj Evropske komisije i aktera iz sličnih nacionalnih inicijativa iz država članica na čijim iskustvima EU hakaton se gradi. Očekuje se učešće 60 hiljada evropskih građana na #EuvsVirus hakatonu.

Inovatori iz svih industrija, kao i predani građani, pozvani su da učestvuju u ovom značajnom događaju. Učešće je moguće na namjenskoj veb lokaciji https://euvsvirus.org/ i na Tvitter-u na #EUvsVirus. Hakaton nudi zajednički organizacioni i tehnički okvir u koji će učesnici moći da se uključe putem interneta i razviju radne prototipove i rješenja za tehnička, politička i društveno relevantna pitanja vezana za korona krizu. Cilj mu je zajedničko razvijanje inovativnih rješenja, npr. visoke tehnologije, niske tehnologije, hardver, softver itd., koristeći biotehnologiju, digitalnu tehnologiju, društvene nauke i druge domene inovacija.

Manifestacija će biti otvorena za evropsku zajednicu inovatora, startapa, proizvođača, trgovaca, javnih i privatnih kupaca, krajnjih korisnika itd. Opšta svrha ovog događaja je uskladiti i povezati inovatore, partnere, kupce širom Evrope u korist bavljenja neposrednim problemima krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećavanje proizvodnih kapaciteta, prenošenje znanja i rešenja iz jedne zemlje u drugu) i kroz različite tehnološke oblasti.

#EUvsVirus će omogućiti podnošenje ideja i stvaranje timova na svim jezicima EU. To znači da će postojati timovi sastavljeni od pojedinaca iz nekoliko država članica EU i drugih, gdje će učesnici doći isključivo iz jedne države članice. Ne želimo da propustimo nijednu dobru ideju samo zato što nije na engleskom.