PODGORICA, 9. maj 2016. – Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i ove godine je tradicionalno obilježila Dan Evrope muzičkim koncertom i nizom aktivnosti koje su realizovane u saradnji sa ambasadama država članica, EU Info Centrom i partnerima iz zemlje domaćina. Centralna proslava Dana Evrope organizovana je na platou ispred EU Info Centra. Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Andre Lis, na svečanosti otvaranja istakao je da je 9. maj dan kada se slave različitosti koje Uniju čine bogatom.

„Slavimo mir i jedinstvo, demokratiju i prosperitet. Slavimo naše zajedničke vrijednosti. Evropska unija su njeni ljudi, njene ideje, njene slobode. Zato moramo biti ponosni na sve što je Evropska unija ostvarila od dana svog nastanka. Izazovi sa kojima se svi suočavamo danas ukazuju na to da je Evropa sada potrebnija više nego ikada. Svi zajedno moramo da se borimo da bismo zaštitili temelje na kojima počiva Evropska unija čiji ćete i vi građani postati, nakon pristupanja Crne Gore”, rekao je Lis.

Predstavnica ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Tamara Srzentić podsjetila je na važnost procesa evropskih integracija. „Usvajanje evropskih vrijednosti, uz očuvanje autentičnosti crnogorskog identiteta, opšti je interes, a istovremeno i odgovornost svakog pojedinca i društva u cjelini.“ rekla je Srzentić.

Prisutne je u ime Glavnog grada pozdravio zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović. „Podgorica je jedan od onih gradova u kojima se čovjek osjeća građaninom svijeta te su međusobno uvažavanje, put dijaloga i kompromisa jedini način pravilnog sazrijevanja na putu ostvarenja crnogorskog članstva u Evropskoj uniji”, istakao je Vešović.

Učenici Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“ , koji 9. maja proslavljaju i Dan škole, u čast proslave, došli su na biciklima do EU Info Centra promovišući na taj način zdrave stilove života. Učenici su tom prilikom uručili poklon šefu sektora za saradnju u Delegaciji EU povodom Dana Evrope.

07

U okviru bogatog programa za djecu učenici podgoričkih osnovnih škola, odmjerili su snage u „Igrama bez granica“. Na drugom polju, u umjetnosti, đaci devet osnovnih škola iz Glavnog grada, u okviru izložbe „Moja Evropa”, takmičili su se ko će napraviti bolju instalaciju od recikliranog materijala. Po mišljenju žirija to je nabolje pošlo za rukom učenicima Osnovne škole „Štampar Makarije“.

 

 

08

Više od 400 djece, svih uzrasta, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, imalo je priliku da na sajmu ambasada država članica EU (Rumunija, Hrvatska, Poljska, Slovačka, Mađarska, Češka, Bugarska, Malta, Austrija, Grčka, Francuska i Slovenija) proba tradicionalna jela koja su pripremili predstavnici ambasada zemalja EU. Sve informacije o tome gdje je Crna Gora na evropskom putu prisutnima su dali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, a o turističkoj ponudi Crne Gore posjetioci su mogli da saznaju na štandu Nacionalne turističke organizacije.

Centralnoj proslavi je prethodio koncert Kikija Lesendrića i grupe Piloti na glavnom gradskom trgu, 8. maja, kome je prisustvovalo više stotina građana.

09

 

„Nadam se da ste sinoć na koncertu osjetili duh Evrope. Taj duh se osjeti i danas kada smo svi ovdje zajedno, ujedinjeni u različitostima“, zaključio je Andre Lis povodom obilježavanja Dana Evrope u Crnoj Gori.