Podgorica, 8. septembar 2016. – Crna Gora, kroz učešće u evropskom programu MEDIA, ima priliku da konkuriše za dio filmskog fonda EU koji iznosi 800 miliona eura za period od 2014-2020. Kroz ovaj program, koji je dio šireg programa Kreativna Evropa, EU finansira filmove sa evropskom dimenzijom, njeguje nove tehnologije, omogućava filmovima da pronađu nova tržišta izvan nacionalnih i evropskih granica, pomaže šeme za razvoj publike, obuku profesionalaca itd. “Mogućnosti koje pruža potprogram MEDIA su višestruke, a učešće crnogorskog audiovizuelnog sektora je neophodno i poželjno u većem obimu, posebno imajući u vidu dalji razvoj i potpuniju integraciju domaće kinematografije u evropske i međunarodne tokove“, poručio je Ilija Subotić, koordinator potprograma MEDIA i savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture na MEDIA info danu koji je održan u EU Info Centru, u okviru manifestacije „Dani evropskog filma“.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Patrik Šmelcer podsjetio je da je za 25 godina postojanja, MEDIA potprogram pomogao u stvaranju dragulja evropske kinematografije. Četrdeset filmova finansiranih iz ovog fonda okitili su se Zlatnom palmom, Gran prijem ili nagradom za najbolju ulogu na Kanskom festivalu, a već četiri godine za redom filmovi finansirani sredstvima iz MEDIA potprograma osvajaju i nagradu Oskar za najbolji strani film.

“Jako mi je drago da je Crna Gora sada dio ovog potprograma koji je ostvario tako značajne rezultate. Nadam se da ćemo narednih godina u Kanu i na drugim prestižnim evropskim festivalima gledati i crnogorske filmove”, kazao je Šmelcer.

Gošća Info dana bila je Sabina Briški, voditeljica potprograma MEDIA Republike Slovenije koja je zainteresovanim crnogorskim filmskim djelatnicima prenijela slovenačka iskustva iz učešća na konkursima za razvoj pojedinačnih filmskih projekata, kao i podršku festivalima, dok je posebna pažnja bila posvećena šemama za obuku profesionalaca, kao i mogućnostima umrežavanja.

Republika Slovenija je jedan od lidera u zemljama Jugoistočne Evrope kada je riječ o obezbjeđivanju podrške iz potprograma MEDIA. Tome posebno doprinosi trinaestogodišnje iskustvo učešća, tokom kojih je slovenački filmski sektor iz navedenog fonda obezbijedio 4.8 miliona eura.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.