Podgorica 25. april 2017 – Bicikl kao dio javnog prevoza sve je popularniji u gradovima širom svijeta. Sistem iznajmljivanja bicikala u urbanim područjima pomaže da se smanje gužve u saobraćaju, zagađenje, ali i da se omogući jeftiniji prevoz turistima. Šta je je održivi transport, da li se i koliko koristi u Podgorici kao i kakva su iskustva iz regiona govorilo se u okviru „ Energetskih dana u Podgorici“  koje organizuje Glavni Grad uz podršku EU Info centra.

Trenutno, širom svijeta može e pronaći oko 300 organizovanih “bike sharinga”. Na toj mapi uskoro bi mogala da bude i Podgorica. Prvi korak je napravljen, urađen je biznis plan.

“ Plan je da se izgradi 6 stanica sa ukupnim brojem mjesta 138, gdje svaka stanica može da primi 23 bicikla, da se na svakoj stanici instalira po 15 bicikala. Pretpostavljeno je da će se broj dana u godini, kada će biti moguće koristiti taj sistem, u zavisnosti od klimatskih prilika, biti 270, da je taj neki minimalan broj korišćenja bicikla u dnevnom periodu u prvoj godini 3 sata i da se tehnološki sistem razvija tako da je moguće platiti sa članskim karticama ili sa platnim karticama banke” objasnio je ekonomista Davor Ćorić.

2017_04_25_bike_sharing 5

Biznis plan je urađen po ugledu na sisteme koji funcionišu u Ljubljani, Zagrebu i Novom Sadu. Za ovakvu investiciju ekonomisti su predvidjeli da bi Glavni grad trebalo da izdvoji oko 300 hiljada eura. U Ljubljani bajk šering funkcioniše već 6 godina. Ambasador Slovenije Mitja Močnik rekao je da je u početku bilo teško navići se na potpuno nova pravila i promjeniti saobraćajnu kulturu. Ljubljana trenutno broji više od 30 stanica.

“Sistem kao takav dostupan je čitav dan 24 sata, 7 dana u nedeljii, za upotrebu se koristi kartica, a cijena je oko jednog eura. U Ljubljani nema metro, tako da je bajk šering smanjio gužvu u centru grada. Taj dio Ljubljane je potpuno izmijenjen – čitav sistem cesta i puteva je uređen za bicikliste. Ono što bih naglasio je da je ta saobraćajna kultura veoma značajna”, objasnio je Močnik.

Glavni grad radi na izgradnji novih biciklističkih staza. U toku su radovi na koridoru pet od Stadiona do Blevara Svetog Petra Cetinjskog, a biće ih još.

“Izabran je ponuđač iz Nikšića, a vrijednost radova je oko 365 hiljada eura, to je koridor broj 2, koji ide od Bulevara Save Kovačevića do Delte i Krivog mosta. Njegova dužina je oko 4 kilometra” objasnila je Sonja Čukić iz Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice.