Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dodijeli su nagrade za istraživačko novinarstvo „Hrabro protiv korupcije“, za najbolje priče na temu korupcije i organizovanog kriminala. Prvu nagradu osvojili su Mirko Bošković Dušica Pavlović sa Javnog servisa, drugu nagradu dijele urednica ND „Vijesti“ Tina Popović i novinar Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – LUPA Stanko Radulović, dok je treća nagrada pripala Ani Ostojić iz “Dana”.

Bošković i Pavlović su provnagrađeni za serijal “Poslovna tajna” koji se bavio korištenje Abu Dabi fonda.

“Nagrada predstavlja veliki podstrek i veliki podstcaj za razvoj istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori. Još je još značajnija zato što nam je dodijeljena za serijal koji se bavio problemom slobodnog pristupa informacijama. To temeljno demokratsko pravo nije namijenjeno samo novinarima i NVO, već svim građanima. Mi smo tu zbog građana i nećemo moći da radimo svoj posao slobodno i profesionalno ukoliko ne postoji efikasna i dobrobnamjrna primjena prava na slobodan pristup informacijama. Nadam se da će to nadležni to razumjeti”, kazala je Pavlović na dodjeli nagrada u EU info centru.

Novinarka i urednica rubrike društva u ND “Vijesti” Tina Popović nagrađena je za priču o plagijatu vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojane Lakićević Đuranović.

“Crna Gora mora biti bolje društvo, a a bolje društvo svakako ne možemo biti ako dozvoljama da neko koristi tuđe znanje za korist svog zvanja i sopstvenog bogatsva a da to ostane neotkriveno. Svi moramo bolje raditi kako bismo takve pojedince uklanjali sa javne scene i kako bismo na taj način skinuli znak pitanja sa stotina hiljada građana koji žive i rade pošteno”, poručila je Popović.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac istakao je da je njena priča bila i značajna zbog pregovaračkog procesa u okviru procesa evropskh integracija, jer je profesorica bila članica više pregovaračkih grupa, iz kojih je potom povučena.

Popović drugu nagradu dijeli sa novinarom Stankom Radulovićem iz LUPE, koji je sa kolegama iz Estonije napisao serijal priča “Biznisi predsjedikovog sestrića”.

“Prvi put u istoriji crnogorskog novinarstva ostarena je jedna saradnja sa novinarima iz Estonije i možda zbog toga ima i težinu. Ona govori o korupciji na najvišem mogućem nivou”, kazao je on.

Novinarka Dana Ana Ostojić nagrađena je za tekstove koji se odnose na dodjelu stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima.

“U Crnoj Gori, u trenutku kada su u suštini tajna i one informacije i podaci koji bi trebalo proaktivno da se objavljuju, čak i informacije kako se troši novac crnogorskih građana,” kazala je ona o uslovima objavljivanja priče.

Pobjednicima je nagrade uručio šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, koji je tom prilikom istakao da je istraživačko novinarstvo veoma važno za EU i da tako treba da bude i za zemlje, koje su kandidati za članstvo.

“Ako je urađeno profesionalno i etički, istraživačko novinarstvo može na svjetlost iznijeti mnogo potencijalnih i stvarnih slučajeva korupcije, zloupotrebe državnih fondova itd. kako bi učinili naš svijet boljim, naše demokratije funkcionalnijim a u slučaju crne Gore približiti je bliže EU”, kazao je on.

Dodjelom nagrada za najbolju istraživačku priču na temu korupcije i organizovanog kriminala MANS je okončao projekat podržan od strane Evropske unije, koji je imao za cilj da pomogne razvoj istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori.