Polaznicima oba semestra Online škole o evropskom demokratskom građanstvu i solidarnosti, koju smo organizovali ove i prethodne godine, dodijelili smo diplome. Blizu 50 mladih iz cijele Crne Gore završilo je našu online školu, tokom koje smo se trudili da im približimo EU, njene principe i vrijednosti, kao i da ih motivišemo da preuzmu aktivniju ulogu u svojoj zajednici.

Sedamnaestogdišnja gimnazijalka Nikolina Radusinović iz Podgorice u izjavu za EU info centar kaže da znanja koja je stekla može da primjenjuje tokom cijelog života.

„Škola je bila jako korisna, jer smo naučli dosta novog o EU, ali i o mogućnostima za mlade,  što mi može koristiti u nastavku mog obrazovanja. Upoznala sam kvalitetne ljude, sa kojima sam pripremala veoma interesantne zadatke“, kaže ova mlada polaznica škole.

Njen godinu dana stariji kolega Igor Martinić iz Bara kaže da mu se najviše dopala dobra organizacija škole, a riječ kojom bi je opisao je – zabava.

„Dopalo mi se što smo učili o novim stvarima na zanimljiv način. Radili smo različite projekte i zbog toga smo morali da učimo nove programe, pa sada znam da kreiram postere i flajere i pripremam prezentacije. Nove vještine mogu da primjenim tokom volontiranja, kojim se inače bavim“, kaže mladi Baranin.

Diplome su uručili šef Sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji Evropske unije Rikardo Seri i tim lider EU info centra Mirko Bošković. Oni su pozdravili mlade i pozvali ih da nastave da budu aktivni u društvu, jer su oni, ne samo budućnost, već i sadašnjost koja može da donese pozitivne promjene. Idejni tvorac online škole Ana Popović iz EU info centra objasnila je da su mladi tokom 5 nedjelja trajanja semestra pohađali module koje su vodili njihovi mentori.

“Pored Evropske unije, mladi su imali prilike i da se upoznaju sa pojmovima koji su preduslov da postanu aktivni u svojoj zajednici, kao što je socijalna inkluzija, edukacija i aktivna participacija. Iako online, metode koje smo koristili dale su im prostor za diskusiju o aktuelnim temama, da iznesu svoje mišljenje, a samim tim razbiju predrasude i stereotipe i razvijaju kritičko mišljenje“, objasnila je Popović.

Prvi semestar škole završen je u novembru 2020. godine, a drugi u septembru  ove godine. Evropska unija u Crnoj Gori nastavlja da bude posvećena razvoju mladih. U toku je naša kampanja „Dijalog sa mladima“, koja ima za cilj da mladima omogući uključivanje u proces odlučivanja o pitanjima koja se tiču njih, a biće usmjerena i na podizanje svijesti o tome šta tačno znači učešće mladih i zašto je ono važno.