Podgorica, 18. oktobar 2017. – Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Etička novinarska mreža i UNESCO predstavili su program za dobro upravljanje medijima. Program promoviše široko zastupljene modele upravljanja medijima u evropskim zemljama.

Održati profesionalizam i finansijski opstanak na zahtjevom medijskom tržištu, nije nimalo lak zadatak. Međutim, dobro, održivo, etičko upravljanje medijima je dugoročna formula uspjeha. Mediji na Zapadnom Balkanu i dalje su podložni političkim pritiscima i bore se za samoregulaciju saopšteno je tokom predstavljanja programa. Međutim, pred svim medijima izazovi su brojni.

„Društvene mreže dozvoljavaju ljudima da izraze svoje mišljenje, one su glas naroda i dozvoljavaju ljudima da kažu šta žele – a to nije automatski novinarstvo. Novinarsvo je prije svaga zasnovano na činjenicama, novinarstvo nije propaganda. Novinari nijesu tu da bi prodavali neke proizvode. Novinari bi trebalo da budu nezavisni,” istakao je Ajdan Vajt direktor Etičke novinarske mreže.

Priča o vrijednostima medija, kaže Vajt, je trebalo bi da počne unutar samih medija.

“Kvalitet novinarstva ne zavisi od novinara ponaosob, več kako je primjenjuju urednici i menadžment. Pravila igre u medijima generalno su se izmijenila, a novinarstvo demokratizovalo. Zapadni Balkan i u tom smislu ostaje izazov,” rekao je Vjat.

Dugogodišnji norveški novinar Bert Oluifsen podijelio je iskustva iz svoje zemlje. Naime, Norveška se trenutno nalazi na prvom mjestu po indeksu medijskih sloboda koje svake godine objavljuje organizacija Reporteri bez granica. Norveška ima stogodišnju tradiciju samoregulacije i potunu nezavisnost od države.

„Sa godinama i iskustvom shvatio sam da ono što gradi povjerenje između ljudi, medija i publike je sposobnost da priznamo sopstvene greške, da ih ispravimo i pokažemo,“ iskren je Oluifsen.

U vremenu kada broj korisnika društvenih mreža konstantno raste Oluifsen savjetuje da je rad zasnovan na činjenicama jedino rješenje.

„ Naše najbolje oružje u svemu ovome je da podignemo standrade u nadi da će ljudi prepoznati šta radimo i da se borimo za demokratiju. Moramo stvoriti okruženje u medijima gdje rad po etičkim normama i standardima može i da nam se isplati,“ zaključio je Oluifsen.

Dvojica novinara će se, u okviru projekta, sastati sa predstavnicima svih medija i razgovarati o tome kako mediji fukncionišu kao i šta mogu da učine kako bi započeli proces reforme i unapređenja medijskog okruženja u Crnoj Gori.