PODGORICA, 11. jul 2017. –  U Crnoj Gori, djeca su sada bolje zaštićena od štetnih hemikalija i drugih rizika u igračkama zahvaljujući usaglašavanju sa zakonodavstvom Evropske unije i boljim kontrolama zasnovanim na EU metodologiji, saopšteno je na konferenciji za medije posvećenoj temi bezbjednosti igračaka u Crnoj Gori koja je danas održana u EU info centru.

IMG_1691„Mnogi kažu da se proces evropske integracije bavi tehničkim pitanjima, sa malo svakodnevne važnosti. Istina je: iako izgledaju daleko, mjere EU imaju za cilj poboljšanje života građana. A neke donose vrlo vidljive rezultate svakodnevno. Mjere bezbjednosti igračaka pokazuju da čak i bebe mogu imati koristi od integracije u EU“, kazao je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

On je dodao da su rezultati inspekcijskih organa i napori civilnog društva u oblasti zaštite potrošača su važni pokazatelji u ovom pogledu.

Predstavljajući rezultate rada od stupanja na snagu Pravilnika o bezbjednosti igračaka u koji su unesene direktive Evropske komisije, jula 2015 pa do marta 2017. godine, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Višnja Orban, saopštila je da je sa tržišta povučeno 2399 komada 18 različitih opasnih igračaka. Najveći rizik po zdravlje predstavljaju ftalati, hemikalije koje se mogu naći u mekom PVC, vrsti plastike koja se koristi u proizvodnji igračaka, a koje mogu imati toksično dejstvo na jetru, bubrege i reproduktivni sistem, a mogu uzrokovati i hormonske poremećaje.

Opasne igračke koje se zateknu u prodavnicama se uništavaju, a ukoliko su već prodate opozivaju se. Obavještenja o opozivu objavljuju se u medijima i na web sajtu potrosac.me. Takvih igračaka do sada je bilo 1179.

IMG_1709

Predsjednica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević kazala je da se na tržištu može naći mnogo jeftinih, nebezbjednih igračaka, i pozvala nadležne na veće kontrole tržišta, ali i građane da obrate pažnju kakav proizvod kupuju.

Download (PDF 2,3 Mb)
Download (PDF 2,3 Mb)

Direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović dodala je da je informisanost roditelja važna, posebno imajući u vidu da se u posljednje vrijeme po prvi put srijećemo sa pojmovima poput ftalata i činjenice da mogu biti opasni po zdravlje djece. Ona je takođe podsjetila da Udruženje ukazuje i prijavljuje slučajeve po zdravlje nebezbjednih igračaka, i pozvala sve da reaguju na sličan način, a posebno u slučaju kada se javnost obavještava da je neka igračka povučena sa tržišta.

Konferencijom je obilježen početak informativne kampanje o bezbjednosti igračaka koju sprovodi EU info centar u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove. U okviru kampanje izrađen je informativni letak sa važnim informacijama o funkcionisanju mehanizama kontrole i zaštite u oblasti bezbjednosti igračaka, kao i savjetima za kupovinu igračaka.