Šta je to reciklaža, koje su koristi od nje, i kako svako, pa i djeca, može da zaštiti prirodu stavljajući otpad na pravo mjesto, bile su teme radionice koju je organizovao EU info centar u saradnji sa preduzećem „Čistoća“. Na ovoj radionici u okviru kampanje „Budi primjer. Uključi se!“, učenici i učenice podgoričkih osnovnih škola „Sutjeska“ i „Dr Dragiša Ivanović“ imali su priliku da od Maje, Dragane i Senade iz ovog preduzeća nauče kako se odvaja mokri i suvi otpad, gdje se odlažu papir, plastika i staklo, kao i šta se poslije dešava sa tim otpadom.

“Danas sam naučila da kore od krompira i ostalog povrća spadaju u mokri otpad, za šta postoji poseban kontejner. Možda znam desetak ljudi koji recikliraju, mlađih i starijih. Od danas ću i ja početi da recikliram“, rekla je Miljana, učenica OŠ “Dr Dragiša Ivanović” nakon radionice.

Natalija iz OŠ „Sutjeska“ kaže da je i ranije učila o reciklaži.

„Učili smo u školi, ali danas sam dosta novog naučila, npr. da žuti kontejner služi za plastiku“.

Gost iznenađenja na radionici bila je rukometašica Milena Raičević, lice kampanje Evropske unije u Crnoj Gori „Budi primjer. Uključi se!“. Ona je objasnila da je počela da reciklira dok je živjela u inostranstvu, a da je tu naviku zadržala i nakon što se vratila u Crnu Goru.

“Neko vrijeme sam provela u Njemačkoj, Belgiji i Holandiji. Tamo smo morali da recikliramo, i tako sam dosta naučila o tome. Suprug i ja zajedno smo tu naviku prenijeli ovdje, i stvarno sam srećna što sam dio ove kampanje, što kao poznata ličnost mogu da pomognem i utičem na promjenu svijesti kod ljudi“, rekla je Milena.

Djeca su pitala Milenu šta da rade sa otpadom ako u tom trenutku nemaju kantu za smeće u blizini, kao i koja je najčistija zemlja na svijetu.

“Zahvaljujući poslu putovala sam u mnoge zemlje, ali ponosno mogu da kažem da je Crna Gora jedna od najljepših. Bilo bi lijepo da tako i ostane. Zato treba da bacamo otpad na pravo mjesto i recikliramo, jer tako čuvamo prirodu, vazduh, zemlju, vodu, sve što je bitno za naš život. Ako u nekom trenutku nemaš gdje da baciš omot od čokoladice ili kesu od smokija, možeš ih staviti u džep i poslije baciti u kantu za smeće”, odgovorila je Milena na dječja pitanja.

Kampanja „Budi primjer. Uključi se!“ ima za cilj da ukaže na neophodnost zaštite životne sredine i zainteresuju građane za „zelene“ stilove života.

„Želimo da pokažemo da svako od nas može da bude primjer i doprinese zaštiti životne sredine, tako što će koristiti ceger umjesto plastičnih kesa, voziti bicikl ili ići pješke na posao umjesto automobilom, ili slobodnu subotu provesti u čišćenju svoje okoline“, objasnio je tim EU info centra.

Kampanja se organizuje u saradnji sa brojnim partnerima, a jedan od njih je i preduzeće „Čistoća“. PR Senada Mulešković kaže da organizuju brojne aktivnosti kako bi razvili ekološku svijest građana, a prioritet su im najmlađe generacije.

“Ono što nas raduje je da najmlađi vrlo brzo usvajaju novitete i pravila, puno znaju o reciklaži, o pravilnom odlaganju otpada. To nas raduje jer pokazuje da se i u školama radi puno kada je u pitanju ova tema, a nadamo se da problemi s kojima se susrećemo danas u budućnosti neće biti ovoliko aktuelni“, zaključila je Senada.