Podgorica, 12. jul 2018. – Narednu godinu Slovačka će predsjedavati Višegradskom grupom. Na svečanoj primopredaji u EU info centru ambasador Mađarske, Kristijan Poša, predao je slovačkom kolegi Romanu Hlobenu zamišljenu „štafetu predsjedavanja“.

Ambasador Poša je podsjetio na aktivnosti tokom mađarskog predsjedavanja V4. Strateški cilj Mađarske, prethodnih godinu, bio je da V4 aktivno učestvuje u raspravi o budućnosti EU.

„ Prihvaćena je zajednička izjava „Stronger Togeter“, zajedničko stanovište po pitanju najvažnijih aktuelnih pitanja EU. U ovoj izjavi su države Višegradske četvorke insistirale da sljedeći dugoročan budžet EU sadrži sredstva za primanje novih članica sa Zapadnog Balkana, odnosno dale podršku razvijanju infrastrukturne povezanosti zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Poša.

Moto slovačkog predsjedavanja je „Dinamičan Višegrad za Evropu“. Proritetne teme, kako je objasnio ambasador Hloben, biće promovisanje jedinstva, donošenje rješenja i poštovanje različitosti.

„Cilj slovačkog predsjedništva je pružiti konkretne rezultate u korist građana naših zemalja i to u tri prioritetne oblasti: jaka Evropa, bezbjedno okruženja, inteligentna rješenja“, objasnio je Hloben.

Hloben je naglasio i da je regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi od presudnog značaja za Zapadni Balkan.

„Crna Gora je za Slovačku uspješna priča, jasan dokaz da region ima kapaciteta da se mijenja, da gradi evropske standarde, usvaja sistem evropskih i evroatlanskih vrijednosti“, istakao je Hloben.

Ambasador Češke u Crnoj Gori, Karel Urban, rekao je da se nada da će prioriteti slovačkog predsjedavanja imati „pozitivan uticaj na dalju saradnju Višegradske grupe sa zemljama Zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na Crnu Goru“.

Vršilac dužnosti ambasadorke Poljske u Crnoj Gori Ana Kapsarzak, ponovila je da cijela V4 podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU. „ Željela bih da istovremeno ponovim jasan stav Poljske o potrebi održavanja dobrog tempa pregovora sa Crnom Gorom i regionom i o ostavljanju otvorenih vrata EU za njih,“ zaključila je Kasparzak.