Podgorica, 5. jula – Dani evropskog filma 2018. otvoreni su projekcijom Nikolićeve „Ljepote poroka“ u bioskopu Cineplexx.  Publika je pokazala veliko interesovanje, pa je filmska sala, ispunjena do posljednjeg mjesta, uživala u jednom od najvažnijih filmova crnogorske kinematografije. Tokom cijelog ljeta publika iz deset crnogorskih gradova će u okviru festivala imati priliku da vidi neke od najnovijih i najinteresantnijih evropskih filmova.

Festival je zvanično otvorila Dudrone Urbonaviciute, zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

“Zadovoljstvo nam je predstaviti 16 filmova iz različitih evropskih produkcija crnogorskoj publici. Ove godine festival je dio obilježavanja Evropske godine kulturnog naslijeđa, kako je proglasila Evropska unija i mogu reći da su ovi filmovi najbolja prezentacija evropske kulture “, rekla je Urbonaviciute.

Ona je kazala da joj je drago što festival otvara filmom “Ljepota poroka”, jednog od najvažnijih crnogorskih filmskih režisera – Živka Nikolića i dodala da ovaj film zaista odgovara ovogodišnjem sloganu – “Naša baština: gdje se prošlost susrijeće budućnost “.

Urbonaviciute je podsjetila da integracija u EU nije samo o poglavljima i pregovorima.
“Radi se o zajedničkim vrijednostima i kulturi, i to je ono što nas je dovelo ovdje večeras. Poslije Podgorice, idemo u još 10 gradova i ne sumnjam da će i tamo interesovanje biti isto.  Evropska kinematografija je dobro poznata i popularna u Crnoj Gori, a mi smo oduševljeni ovakvim odzivom”, rekla je Urbonaviciute.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa ambasadama Bugarske, Republike Češke, Danske, Estonije, Grčke, Hrvatske, Holandije, Kipra, Letonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Švedske i Crnogorskom kinotekom, uz podršku EU info centra, organizuje Dane evropskog filma u Crnoj Gori. Šesnaest filmova, različitih žanrova, najnovije evropske produkcije biće prikazano u Podgorici od 5. do 13. jula u Sinepleksu, ulaz slobodan. Nakon Podgorice, u filmovima će imati priliku da uživa publika u još deset gradova: u Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Petrovcu, Pljevljima, Tivtu i Ulcinju.