Evropska komisija usvojila je prijedlog o makro-finansijskoj podršci (MFA) od tri milijarde eura za deset zemalja iz procesa proširenja i partnerskih zemalja, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom korona virusa. Predlog je dio strategije “Tim Evropa”, koja obuhvata opsežni i ciljani odgovor prema partnerskim zemljama u borbi sa pandemije. To predstavlja važan pokazatelj solidarnosti EU sa ovim zemljama, u vrijeme krize bez presedana, navode iz Komisije.

Predlog predviđa da Crnoj Gori bude raspoređeno 60 milona eura, dok će ostala sredstva makrofinansijske podrške biti omogućena Albaniji 180 miliona, Bosni i Hercegovini 250 miliona, Gruziji 150 miliona, Jordanu 200 miliona, Kosovu 100 miliona, Moldaviji 100 miliona, Sjevernoj Makedoniji 160 miliona, Tunisu 600 miliona i Ukrajini 1,2 milijarde eura.

“Podrška našim susjedima neophodna je tokom krize kako bi cijeli region bio stabilan. Kao dio globalnog odgovora EU na pandemiju koronavirusa, moramo da pomognemo susjednim zemljama u ublažavanju najgoreg ekonomskog uticaja. Ovi ‘Krizni programi Makro-finansijske pomoći’ će omogućiti da deset zemalja obezbijedi makroekonomsku stabilnost, da sačuvaju građane i preduzeća tokom krize”, kazao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za resor “Ekonomija u funkciji građana”.

Evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni pozvao je Evropski parlament i Savjet da odobre ovaj važan paket.

“Evropska solidarnost ne smije da stane na granicama EU. U globalnoj krizi, stojimo ili padamo zajedno. Danas, Evropska komisija je preduzela odlučan korak da pomogne deset zemalja u susjedstvu u borbi protiv koronavirusa“, kazao je komesar Đentiloni.

Sredstva makro-finansijske pomoći biće dostupna tokom 12 mjeseci u formi zajmova po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju neposredne i hitne finansijske potrebe. Zajedno sa podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva mogu doprinijeti jačanju makro-ekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za dodjeljivanje pomoći za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socio-ekonomskoh posljedica koronavirusa.

Predlog Komisije treba da usvoje Evropski parlament i Savjet EU.

Iz Kosmije podsjećaju da pored Makrofinansijske pomoći, EU podržava susjedstvo i Zapadni Balkan kroz niz drugih instrumenata, uključujući humanitarnu pomoć, budžetsku podršku, tematske programe, tehničku pomoć kao i preusmjeravanje sredstava i garancija iz Evropskog fonda za održivi razvoj kako bi se podržalo investiranje u sektore koji su nateže pogođeni pandemijom.