Najbolji poznavaoci odnosa EU i Crne Gore među crnogorskim studentima, njih 17, dvoje srednjoškolaca sa najboljom fotografijom i video na temu EU, i dvije predstavnice MAPSS-a proveli su 5 dana u Briselu u sklopu nagradnog putovanja koje je obezbijedila Delegacija EU u Crnoj Gori. Takmičenje za studente pod nazivom “Septembar u Briselu” organizovali su Delegacija EU u Crnoj Gori, EU Info centar, Ekonomski fakultet i Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Tokom pet dana nagrađeni studenti i srednjoškolci posjetili su institucije Evropske unije i prisustvovali brojnim predavanjma. U EEAS –u, diplomatskoj službi Evropske unije, razgovarali su sa Nikolom Gasparinijem, Frederikom Švandtom, Klajvom Ramboltom. Posjeta Evropskom parlamentu bila je rezervisana za upoznavanje sa procesom rada i procedurama donošenja odluka.U Generalnom Direktoratu za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR) posjetioce su ugostili Kamelia Paraskiv, Tomas Haglajtner, Angela Longo, Maja Smrkolj, Roksana Mertikariu, Adrian Nicolae, Kjartan Bjornson. Septembar u Briselu studenti su iskoristili da iz prve ruke saznaju sve detalje o tome šta nudi Erasmus+ program.

Posjetili su i Stalnu misiju Crne Gore pri EU. O odnosima naše zemlje i Evropske unije razgovarali su sa ambasadorom Bojanom Šarkićem kao i sa ambasadorom Crne Gore u Belgiji, Vladimirom Radulovićem.

O tome šta i kako rade lobisti studenti su imali priliku da čuju od Nikolasa Vajta. Zanimljivo je bilo čuti viđenje trenutne situacije iz ugla jedne velike NVO poput SWP i dr Dušana Reljića.

Pored svega našlo se vremena i za obilazak ostalih znamenitosti Brisela, poput Atomijuma, Maneken Pisa, ali i da se proba belgijska čokolada, rebarca.

 

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost EU Info Centra i ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.