photo: Savo Prelević, ”Vijesti”

Slovenija završava svoje predsjedavanje Savjetom Evropske unije. Tim povodom, Crnogorska panevropska unija (CPEU) u saradnji sa ambasadom Slovenije organizovala je debatu „Slovenija: Završetak predsjedavanja Savjetom EU”, u EU info centru. Debata je organizovana u okviru tradicionalnih druženja sa evropskim ambasadorima koje organizuje unija. Ovog puta, gost je bio slovenački ambasador Gregor Presker, dok je fasilitatorka bila Gordana Đurović, predsjednica CPEU.

Moto slovenačkog predsjedavanja sadržan je u poruci „Zajedno. Otporna. Evropa“ i u fokusu je imao pospandemijski oporavak, što nije bio ni malo jednostavan zadatak u ukupnim geopolitičkim i ekonomskim okolnostima. Evropa se bavila oporavkom svojih ekonomija, ali i vladavinom prava u nekim zemljama, pretvaranjem zdravstvene krize u novi izazov – borbu za zelenu i digitalnu Uniju, stavljanje otpornosti EU u širu perspektivu, kao i upravljanjem evropskim dijalogom o budućnosti Unije, u kojoj učestvuju i zemlje naše regije.

Ambasador Presker istakao je da je Slovenija zadovoljna ostvarenim rezultatima predsjedavanja Savjetom EU u ovom periodu, te da je poseban prioritet za Sloveniju bilo i pitanje politike proširenja i Zapadni Balkan. Završetak Predsjedavanja za zemlje regije simbolično je predstavljen usvajanjem zaključaka Savjeta za opšte poslove o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja prije dva dana u Briselu, na čijim su se marginama održale i međuvladine konferencije sa Crnom Gorom i sa Srbijom.

Slovenija 1. januara 2022. predaje predsedavanje Savetom Evropske unije Francuskoj.

U debati su učestvoovali studenti, Mladi CPEU, partneri, kao i predstavnici više ambasada evropskih zemalja.