Podgorica, 3. jul 2018. – Ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Čevernjakov predstavio je rezultate bugarskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Prema njegovim riječima, predsjedavanje Bugarske Savjetom EU je bilo veliki izazov i odgovornost, ali je dokazalo da jedna, po evropskim standardima srednje – mala država, može kvalitetno da predsjedava.

„Zadovoljni smo našim predsjedavanjem, to je bio veliki uspjeh i dokazali smo da smo sposobni da organizujemo tako važan događaj“, rekao je Červenjakov.

Prioritet tokom predsjedavanja, kako je kazao, bila je evropska perspektiva i povezanost država Zapadnog Balkana. Červenjakov je naveo da je Deklaracija o evropskoj perspektivi država ovog regiona, donijeta u maju u Sofiji, veoma značajna, jer poslednjih 15 godina EU nije donijela ni jedan takav dokument.

„Prioritet je da Zapadni Balkan bude stabilna, prosperitetna i razvijena zona,“, kazao je Červenjakov.

Crna Gora bi mogla da pristupi Evropskoj uniji i prije 2025., ocijenio je ambasador Bugarske u Crnoj Gori, navodeći da, kao lider u procesu integracija, mora da pokaže još veći progres u vladavini prava i slobodi medija.

Tokom svog presjedavanja, kako je rekao, Bugarska je isticala važnost povezanosti putnog, željezničkog i avio saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana, kao i važnost rješavanja problema nezaposlenosti mladih.

Jedna od ključnih tema tokom predsjedavanja bilo je i pitanje bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

„Mnogo je urađeno po pitanju rješavanja problema izbjeglica, kao i u borbi protiv terorizma“, smatra Červenjakov.

Červenjakov je kazao da bi Albanija i Makedonija mogle otpočeti pristupne pregovore u junu sljedeće godine, i da je Bugarska tokom predsjedavanja pregovarala sa Danskom, Francuskom i Holandijom koje su bile protiv.

„Albanija i Makedonija bi pristupne pregovore mogle početi i ranije, ali to nije moguće zbog nekih država koje su protiv“, smatra Červenjakov.

On je kazao da očekuje da će i Austija tokom svog predsjedavanja nastaviti ovakvu politiku i da evropska perspektiva Zapadnog Balkana biti ključna tokom austrijskog predsjedavanja.