Bugarska je donirala Crnoj Gori 200 kompleta zaštitne medicinske opreme za borbu protiv epidemije korona virusa. Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva-Aleksandrova je istakla da Bugarska, kao članica EU, naporno radi na evropskim integracijama Zapadnog Balkana, te da je ta politika uvijek bila prioritet u vanjskoj politici zemlje. Dodala je da je ova pomoć dio doprinosa Bugarske inicijativi „Tim Evropa“ za podršku EU partnerskim zemljama Zapadnog Balkana, u borbi protiv pandemije virusa covid-19 i posljedica krize.

„Kao izraz solidarnosti Bugarske i EU u globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19 i kao što je bio moto bugarskog predsjedavanja EU „Zajedno smo jači“, Bugarska je donirala Crnoj Gori zaštitnu opremu“, saopštila je ambasadorka.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić je zahvalio Vladi Bugarske na ovoj donaciji i istakao da predstavlja potvrdu dobrih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Bugarske. Takođe je naglasio da je značajna i u kontekstu šire regionalne saradnje i zajedničkih evropskih stremljenja.

„Donacija Bugarske dolazi danas, u vrijeme kada smo na zalasku borbe protiv koronavirusa, ali je ona, svakako, dragocjena i važna za zdravstveni sistem Crne Gore. Posljednjih mjeseci pokazali smo da su zajedništvo i solidarnost temeljne vrijednosti naše saradnje“, naglasio je Mulić.